- La recensământ au fost observate mult mai puţine exemplare faţă de anii anteriori
La 15 ianuarie, pe lacurile de pe râul Argeş, între Vâlcele şi Goleşti, a avut loc numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice (Midwinter Count), activitate coordonată de Wetlands International, din Ede, Olanda. Pe plan naţional, socoteala zburătoarelor este ţinută de Societatea Ornitologică Română, în parteneriat cu Grupul Milvus. În judeţul nostru au fost numărate 6.200 de păsări, mult mai puţine decât în anii anteriori.
Gerul le-a alungat
Scopul numărătorii este de a detecta schimbările survenite de la an la an în populaţiile de păsări sălbatice şi de a lua măsurile de protecţie necesare. La activitate au participat prof. univ. dr. Radu Gava, preşedintele Sucursalei Argeş a Societăţii Ornitologice Române, şi dr. Adrian Mestecăneanu, membru în Consiliul Director al organizaţiei, totodată angajat al Muzeului Judeţean. La recensământul din 15 ianuarie pe lacurile de pe râul Argeş au fost numărate 6.200 de păsări, mult mai puţine decât în anii anteriori, când au fost înregistrate peste 23.000, în 2016, aproape 17.000 în 2015 şi peste 10.000 în 2014. „Cauza împuţinării efectivelor a fost vremea foarte rece din ultima perioadă, care a făcut ca peste 85% din suprafaţa lacurilor din judeţ să fie acoperită de gheaţă. În lipsă de hrană, majoritatea păsărilor au fost nevoite să migreze spre sud, în căutarea locurilor mai favorabile de viaţă”, a explicat profesorul Radu Gava.
Numărătoarea
Spre deosebire de alţi ani, cele mai multe păsări acvatice nu au mai fost găsite pe lacul Goleşti, ci pe lacul Budeasa (aproape 2.100). Cel mai slab în clasamentul înaripatelor a fost, ca de fiecare dată, lacul Bascov, cu aproximativ 350 de păsări, de vină fiind presiunea antropică ridicată. Duminica trecută, când a efectuat, cu binoclul, recensământul păsărilor acvative, profesorul Radu Gava a observat pe întinderea de apă peste o sută de pescari care prindeau peşte la copcă.
Lacul Piteşti, în ciuda apropierii de oraş, a găzduit un număr apreciabil de păsări acvative, peste 1.500 de exemplare.
44 de specii
Păsările observate de cei doi ornitologi fac parte din 44 de specii. „Speciile cel mai slab reprezentate au fost: egreta mare, raţa suliţar, călifarul alb, vânturelul roşu, fluierarul de zăvoi, pescăraşul albastru, ghionoaia verde, ciocănitoare pestriţă mare şi ochiuboului, fiecare cu câte un exemplar. La polul opus, s-au situat raţa mare, cu peste 1.500 exemplare, şi lişiţa, cu circa 1.200 exemplare”, a arătat dr. Adrian Mestecăneanu.
Şi pescăruşii au impresionat prin numărul lor (peste 1.600 exemplare), la fel şi lebedele (au fost numărate peste 450 exemplare: aproape 100 dintre ele sunt lebede de iarnă, mult mai rare în ţara noastră decât suratele lor, lebedele de vară).
Cu prilejul recensământului au fost observate, totodată, specii rare şi protejate, precum cormoranul mic, egreta mare, lebăda de iarnă, ferăstraşul mic, pescăraşul albastru etc.
Pe lacul de acumulare Piteşti, multe păsări au fost văzute în zona Podul Viilor (raţe, lebede, lişiţe, pescăruşi, cormorani, corcodei), iar unii trecători se opreau pentru a le fotografia. „Câţiva oameni hrăneau păsările de pe lac. Gestul este lăudabil, dar trebuie făcut în mod responsabil, căci seminţele sărate, chiar şi pâinea, le pot îmbolnăvi”, a atras atenţia profesorul Radu Gava.
Alte informaţii, despre cum putem ajuta păsările sălbatice în timpul iernii pot fi găsite pe pagina de internet a Societăţii Ornitologice Române.
Recensământul păsărilor acvatice se desfăşoară anual, la nivel internaţional, între 10 şi 20 ianuarie. Iarna aceasta, pentru o mai bună precizie în estimarea efectivelor din ţara noastră şi din Europa, au fost recomandate zilele de 14 şi 15 ianuarie.
Mirela NEAGOE