
Argeșul face pași concreți pentru reducerea risipei alimentare. Peste 100 de reprezentanți din retail și HORECA s-au întâlnit, recent, la Consiliul Județean pentru o dezbatere interactivă organizată de DSVSA Argeș, analizând bune practici, soluții locale și legislație europeană privind reducerea pierderilor de alimente.
Dialog între autorități și agenți economici
DSVSA Argeș a demarat încă din 2023 primele întâlniri cu marile rețele de retail pentru a identifica soluții sustenabile.
Directorul instituției, dr. Dumitru Sorin Sorescu, a subliniat importanța colaborării:
„Siguranța alimentelor este preocuparea noastră de bază. Avem mai multe proiecte privind reducerea risipei alimentare, iar ANSVSA este foarte deschisă la propunerile noastre. Este foarte important ca împreună să găsim soluții pentru reducerea risipei alimentare. DSVSA Argeș va transmite agenților economici din HORECA un Ghid de bune practici privind reducere risipei alimentare.”
DSVSA Argeș colaborează, împreună cu ANSVSA, în cadrul proiectului european WASTEWISE, finanțat de Comisia Europeană și inițiat de Universitatea POLITEHNICA din București prin Centrul Universitar Pitești. Evenimentul a beneficiat de prezența conf. univ. dr. Cristian Popescu, specialist în reducerea risipei alimentare, care a oferit expertiză științifică și recomandări practice pentru implementarea soluțiilor durabile.
Totodată, DSVSA Argeș susține și promovarea producătorilor locali.
„Ne dorim ca și la hotelurile și restaurantele din Argeș să existe produse tradiționale, mai ales din zona noastră. Sunt la ora actuală 19 puncte gastronomice în Argeș, primul fiind deschis în anul 2021. Iar acestea contribuie la dezvoltarea turismului rural în județ”, a declarat dr. Dumitru Sorin Sorescu.
Inițiative locale concrete și provocările Argeșului
Dumitru Grecu, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turism și unul dintre cei mai implicați oameni din HORECA Argeș, a explicat:
„Pentru mine a fost șocant să aflu că există un procent atât de mare de risipă alimentară în gospodării. Cred că trebuie să începem educația încă de la cea mai fragedă vârstă pentru a conștientiza importanța valorificării alimentelor. Risipa de produse alimentare
m-a preocupat constant, eu fiind și vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turism, și am inițiat deja mai multe proiecte la nivel național. De exemplu, în unitățile de catering sau acolo unde produsele rămân neconsumate pe bufet, le introducem imediat în circuit prin rețete speciale, iar acestea trebuie consumate cel mult a doua zi. Ne preocupă și stabilirea unei legislații care să ne permită să nu aruncăm produsele încă viabile și corespunzătoare din punct de vedere calitativ.”
În Argeș, lunar, aproximativ 50 de tone de alimente sunt neutralizate.
Impactul legislației și al proiectelor europene
Noile obiective europene privind reducerea risipei alimentare stabilesc două ținte principale pentru 2030:
- reducerea pierderilor la producția de alimente cu 10% – vizând toate etapele lanțului de producție, de la ferme și fabrici la distribuție.
- reducerea risipei în gospodării, restaurante și retail cu 30% – focusându-se pe consumatori, HoReCa și magazine, pentru a diminua alimentele aruncate.
România aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente. DSVSA Argeș este implicată în proiectul european WASTEWISE, finanțat de Comisia Europeană, care va contribui la recomandări de politici europene privind reducerea risipei alimentare.
„Risipa alimentară este responsabilă de 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa și 8% la nivel global. Costurile asociate risipei alimentare se ridică la aproximativ 132 miliarde de euro în piața europeană”, a conchis dr. Dumitru Sorin Sorescu.







































