Filmul „Experimentul Piteşti” este un proiect românesc, 100% independent care a luat naştere la iniţiativa tinerei regizoare Victoria Baltag. Alături de o echipă numeroasă, de peste 600 de oameni, a lucrat la ceea ce am spune că este un proiect cu un potenţial imens pentru ţară. Ca mai toate proiectele culturale din România, nu a beneficiat şi de suport din partea instituţiilor statului, iar în momentul de faţă mai sunt necesari aproximativ 50.000 euro pentru ultima etapă de realizare a peliculei, cea de post-producţie. Este o etapă obligatorie pentru ca filmul să iasă pe marele ecran într-o variantă calitativ- superioară. Producătorul a lansat o campanie de strângere de fonduri, pe platforma bursabinelui.ro – Experimentul Piteşti Film, iar cei interesaţi pot dona o sumă modică de minimum 5 lei pentru a sprijini acest proiect.
Noi am făcut-o deja, având convingerea că atrocităţile din perioada comunistă nu sunt încă bine cunoscute nici măcar aici, la Piteşti – punct important pe harta lagărelor de reeducare prin tortură din anii ’50.
The Pitesti Experiment ( the 1st rough draft trailer) from Victoria Baltag on Vimeo
Despre film am vorbit cu tânăra regizoare Victoria Baltag, cea care a decis să înfrunte anxietatea, să transforme anticiparea în materie a prezentului, să facă un film prin care să dezvăluie faptele petrecute fără cenzură, să lege poveşti care să armonizeze vizionarea şi să o facă suportabilă fiindcă, da, „Experimentul Piteşti” este probabil cel mai groaznic lucru care s-a întâmplat în România ultimului secol.
– De ce „Experimentul”?
– Consider că istoria care nu este cunoscută poate fi repetată – lucru dovedit într-un studiu al Universităţii din New York care a demonstrat că anumite atrocităţi s-au repetat şi că există o ciclicitate în istorie. De asta veţi găsi de pildă foarte multe filme despre Holocaust. Ca oamenii să ştie şi să se evite repetarea unor asemenea orori. Din acest motiv şi noi trebuie să facem la fel.
– Cum ai perceput „Experimentul Piteşti”?
-Am fost atât de terifiată când am aflat despre Experimentul Piteşti, încât am zis că ăsta e un material care trebuie să fie vizibil la nivel de mase. Oamenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat acolo. La acel moment, prin 2011, eram o biată studentă, nu aveam de unde să fac rost de bani, dar am început să vorbesc în stânga şi în dreapta. Am constatat că puţini ştiau despre reeducarea prin tortură, subiectul fiind bine cunoscut doar de o nişă de oameni care sunt ori pasionaţi de istorie, ori au avut rude care au pătimit.
– Cum te-ai documentat?
– Mi-am dorit să fac vizibil acest subiect sumbru şi imediat am scris celor de la IICCMER că vreau să fac un film. Au râs puţin considerând probabil că sunt prea mică pentru un asemenea subiect, dar totuşi mi-au dat informaţii şi m-au ajutat la documentare. În 2015 am făcut primul pas serios înspre producţie, am început să adun lângă mine oameni, să mă interesez de fondurile necesare şi tot ce trebuie pentru realizarea acestui film.
– Am urmărit câteva secvenţe, pot spune că va fi uimitor. Ce spun ceilalţi? Va fi rulat la marile festivaluri de film?
– Cei care au văzut bucăţi din ce am lucrat au fost încântaţi. Suntem aproape de finalizarea acestui proiect, practic mai e un pas, dar mai avem nevoie de aproximativ 40.000 Euro. Vreau să-l terminăm până la sfârşitul anului ca să-l putem înscrie la Festivalurile Internaţionale de Film.
– Ai un mesaj pentru susţinerea acestui proiect?
– În 2015, alături de alţi 600 de oameni, am început să lucrăm la un film bine documentat, dureros, cu urcuşuri şi coborâşuri. „Experimentul Piteşti” este acum un mare proiect naţional şi aşteaptă sprijinul tuturor. Avem mare nevoie de fonduri pentru etapa de post-producţie, pentru ca filmul şi memoria acestui neam să devină mărturisire a istoriei noastre. Donează 4 Euro prin SMS cu textul FILM la 8863 sau intră în campanie pe Bursa binelui.
Despre Victoria Baltag
Victoria Baltag a absolvit Facultăţile de Jurnalism şi cea de Sociologie în 2008; s-a specializat în realizarea de documentare şi reportaje social-antropologice. În 2011 încheie studiile în regie film și TV (este vorba despre un MA in „Film, istorie si televiziune” la Universitatea din Birmingham). Produce peste 20 de scurt-metraje inspirate din piese de teatru englezești, cel mai cunoscut fiind „The Memory of Water” de Shelagh Stephenson. În 2013 primește „Premiul de popularitate” cu documentarul „Credință și foc/ Faith and Flame” oferit de LSE Research Festival London. În 2014 același documentar este selectat pentru videoteca Festivalului International de Filme Documentare de la Sheffield, cel mai mare festival de documetare din lume. Pentru ”Herman- Omul din spatele terorii”, Victoria s-a documentat mai bine de trei ani în arhivele I.C.C.M.E.R.-ului (Institutul de investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Anul acesta a mai luat un premiu: Business Excellence Award 2018, oferit de către Aquisituon International.
5 Comentarii
Delia Dumitrica
Asteptam cu nerabdare filmul!
Vlastartm
INtrati in campanie pe Bursa bInelui, trimiteti linkul la inca 5 prieteni, si sprijiniti demersul nostru social de a merge mai departe. Multumim.
https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-Pitesti-Film
Valica
Filmul trebuie sa fie finalizat si difuzat si astfel tot mai multi romani sa vrea sa afle istoria adevarata, ascunsa atatea decenii de catre dusmanii romanilor.
Valica
Victoria Baltag, sunteti o fata minunata, curajoasa, sufletista.
Anonim
Şcoală românească de istorie , ISTORICII adevărați ( cei care fac ŞTIINȚĂ, nu filme pentru „festivaluri” sponzorizate de tot felul de „vizionari”străini şi nu întotdeauna prieteni ai poporului român) au vreo contribuție ştiințifică în realizarea acestui scurt …”metraj” ?! …Sau iar se va confunda „viziunea”/”filmul” , cu Realitatea „istorică”, ca în alte timpuri/regimuri , dar acum…invers /pe dos ?! Nu punem în discuție onestitatea artistică (emoțională) a realizatoarei acestui film, dar românii au nevoie de Adevăr în primul rând când iau atitudine față de istorie !