Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esențiale este unul dintre cele mai vechi ritualuri de relaxare din lume. Substanțele extrase din plante, fructe, semințe sau rădăcini au atât efect de inducere a unei stări de bine, dar și beneficii pentru sănătate.
Aromaterapia este un ritual de relaxare cunoscut și foarte des utilizat. Uleiurile esențiale, pe lângă miresmele îmbietoare au beneficii nenumărate pentru piele și nu numai. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, drept urmare trebuie utilizate cu atenție și în cantități mici. Cantitatea de ulei esențial se măsoară în picături și se recomandă să fie jumătate din cantitatea uleiului de bază (de exemplu: la 50 ml ulei de bază, se adaugă 25 de picături de ulei esențial).
Uleiul de mușcată sau geranium are un miros proaspăt și seducător. Este cunoscut pentru tratamentul sindromului premenstrual, întrucât mireasma sa îmbunătățește starea de spirit.
Uleiul din lemn de santal are o aromă caldă și lemnoasă. Este recunoscut drept afrodiziac și recomandat pentru persoanele cu piele uscată. Totodată, uleiul de lemn de santal ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.
Uleiul din coajă de portocală cu mirosul său revigorant și proaspăt, ajută la îmbunătățirea digestiei.
Uleiul de levănțică este recunoscut pentru proprietățile sale de relaxare.
Uleiul din arbore de ceai are un miros înțepător, puternic. Nu este cunoscut pentru miros, ci pentru proprietățile sale ce ajută la vindecarea diferitelor afecțiuni ale pielii: herpes, înțepături de insecte, pete, micoze, etc.
Aceste uleiuri pot fi puse în uleiuri de bază, pentru a fi masate pe piele. Însă se pot aplica diluate și direct pe piele. Pentru o mireasmă plăcută în încăpere, se recomandă a infuza aceste uleiuri. Totodată, pot fi adăugate câteva picături și în apa fierbinte din timpul băii, pentru a profita de beneficiile acestor substanțe miraculoase.
Folosite cu atenție și conform indicațiilor, uleiurile esențiale pot avea cu adevărat un impact pozitiv asupra sănătății.
George Olteanu