Unele țări duc mai departe tradiții inedite, pe care le respectă cu strictețe în zile speciale ale anului.
Iată care sunt 5 dintre cele mai cunoscute:
1. Biciul de Paște – Una dintre cele mai populare tradiții din Cehia, Slovacia și unele părți ale Ungariei se petrece în a doua zi de Paște, în fiecare an. Astfel, în dimineața zilei de luni, bărbații folosesc o nuia făcută din salcie pentru a biciui ușor femeile. Este o tradiție pe care bărbații trebuie să o respecte cu strictețe. În cazul în care ajung acasă după ora 12, ele aruncă cu o găleată cu apă rece pe ei. În schimb, în cazul în care ajunge înainte de ora 12:00, bărbatul spune câteva versuri despre fertilitate și bogăție, iar femeile se întorc și primesc câteva lovituri ușoare pe spate cu biciul. Conform tradiției, femeile lovite cu biciul își păstrează sănătatea, frumusețea și fertilitatea pe parcursul anului următor. Deși pare o tradiție din vremuri de demult apuse, aceasta este în continuare respectată în special în Cehia.
2. Vânătoarea de Leprecahun – În Irlanda, cu o zi înainte de Saint Petrick’s Day are loc o vânătoare de Leprechaun. Fenomenul este atât de popular încât a fost extins în scop turistic și în alte zile ale anului. Leprechaun este un spiriduș reprezentativ pentru irlandezi. El are forma unui bătrân, care se îmbracă în verde și uneori în roșu. Leprechaun se bucură de raspândirea răului și depozitează monedele pe care le găsește într-o oală de aur, ținută ascunsă la capătul curcubeului. Leprechaunii sunt unele dintre cele mai cunoscute personaje din folclorul irlandez, astfel că ei sunt prezenți și în piese de teatru, filme și jocuri. Popularitatea lor este atât de mare încât constant apar jocuri noi despre ei. Spre exemplu, pe cazinouri online NetBet sunt disponibile 9 jocuri despre acești spiriduși. Cel mai îndrăgit este Leprechaun Goes Wild. El a fost lansat de compania Play’n GO la începutul anului trecut, iar printre simboluri se află o potcoavă, o halbă cu bere, oala cu aur și o pălărie de spiriduș.
3. La Tomatina – Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din Europa are loc în ultima zi de miercuri a lunii august, pe străzile orașului Bunol. E un prilej de distracție, având în vedere că participanții se bat folosind roșii. Această tradiție a început în anul 1945, când a izbucnit o bătaie în apropierea unei piețe, iar cei implicați au folosit și roșiile. Peste un an, ei au „omagiat” momentul cu o nouă bătaie cu roșii, aduse de această dată de acasă. Acest obicei devenise deja un fenomen, astfel că în anii ’50 a fost interzis prin lege. Oamenii nu au ținut însă cont și au existat și arestări. În zilele noastre însă, acesta este un fenomen foarte popular, dar oamenii trebuie să zdrobească roșiile pentru a proteja sănătatea celor din jur și să evite să arunce în clădiri.
4. Carnavalul de la Veneția – Cu 40 de zile înainte de Paște este programat acest eveniment cunoscut la nivel mondial prin prisma măștilor și costumelor folosite de participanți. Este unul dintre cele mai vechi festivaluri din Europa, ținând cont că prima ediție a avut loc tocmai în 1162. În 1797, acest festival a fost interzis, a revenit apoi, iar popularitatea sa a fost în creștere din 1979 încoace. Au fost ani în care peste 3 milioane de turiști au luat parte la acest festival.
5. Înnegrirea miresei – Aceasta este una dintre cele mai ciudate tradiții existente. Înainte de unele nunți din Scoția și Irlanda de Nord, mireasa este „răpită” de prieteni și familie și acoperită în noroi, gunoaie, sosuri și multe alte. Tradiția spune că femeile care trec peste această umilință vor reuși să treacă și peste orice impediment din căsătoria lor și vor avea o viață fericită.