Îngrijirile paliative sunt acordate pacienţilor aflaţi în faza terminală a unei boli incurabile şi constau în diferite acţiuni care ar putea atenua simptomele suferinţei, de la punerea sub oxigen, administrarea de analgezice majore, practicarea unor intervenţii chirurgicale de confort şi schimbarea poziţiei bolnavului, până la susţinerea psihologică împotriva depresiei, fricii, revoltei sau a regretului legat de apropierea morţii. În Argeş, serviciile de îngrijire paliativă ar trebuie extinse, pentru ca nevoia reală să fie acoperită cât mai eficient pe tot teritoriul judeţului.
În 2016, planul Ministerului Sănătăţii a fost să crească la nivel naţional numărul de paturi contractabile pentru această asistenţă. O neîmplinire a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Argeş, pentru anul în curs, face referire la acest capitol, întrucât dintre cele 118 paturi proiectate pentru Argeş sunt contractate, în prezent, doar 35.
Ionuţ Gheorghe, directorul economic al CAS Argeş, a spus că 25 de paturi de îngrijire paliativă se află la Spitalul Ştefăneşti şi alte 10 se găsesc la Spitalul Călineşti. Vorbim de paturi contractabile. Într-un judeţ în care se moare pe capete din cauza bolilor nemiloase (mai ales, a cancerului!) cele 35 de paturi sunt extrem de puţine!
O veste îmbucurătoare este că noul spital din Mioveni are o asemenea structură, însă cele 10 paturi destinate bolnavilor aflaţi în stare vegetativă nu sunt, deocamdată, contractate, nefiind, încă, autorizate. Există şanse ca, într-un an sau doi, serviciul să fie extins la spitalele municipale din Curtea de Argeş şi Câmpulung.
O altă speranţă pâlpâie la Spitalul Călineşti, de unde a fost mutată, recent, secţia externă a Spitalului Mioveni. Conducerea CAS Argeş negociază cu Consiliul Judeţean Argeş pentru ca un număr important de paturi de îngrijiri paleative să-şi găsească locul în spaţiul eliberat, rămas disponibil. Amplasamentul corespunde pentru dezvoltarea serviciului din toate punctele de vedere.
În Argeş, spitalele cu paturi de îngrijire paliativă sunt mai puţine decât degetele de la o mână. În lipsa locurilor, foarte mulţi bolnavi se zbat în dureri cumplite acasă, iar cei dragi suferă odată cu ei, fiindcă nu se pricep să-i îngrijească. La nivelul judeţului, mii de oameni cu boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă şi, din lipsă de paturi, nu primesc acest tip de suport.