În Argeş mai sunt în viaţă doar 302 veterani de război. În mai toate localităţile judeţului îşi duc bătrâneţile oameni bravi care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Majoritatea supravieţuitorilor care au contribuit prin fapte de arme la înfăptuirea unor file de istorie sunt, pentru contemporani, iluştri necunoscuţi. Dacă n-ar fi ajutaţi de familii, bunicii şi străbunicii noştri n-ar avea ce mânca… Când şi când, câte un primar argeşean îşi aminteşte de eroii care şi-au băut gamela de ceai în tranşee şi îi premiază pentru longevitate.
Decanul de vârstă are 104 ani
La cei 104 ani ai săi, piteşteanul Alexandru Zamfirescu este cel mai vârstnic veteran de război din Argeş. Printre cei 302 supravieţuitori se numără şi: Constantin Năstase din Mioveni (101 ani), Mihail Ghiţescu din Piteşti (96 de ani), Niţu Stan din Piteşti (95 de ani), Vasile Vasile din Piteşti (96 de ani), Mihail Popescu din Mărăcineni (93 de ani), Ion Dumitrescu din Piteşti (92 de ani).
Cei mai mulţi dintre aceşti oameni locuiesc în Piteşti (52), Curtea de Argeş (15) şi Câmpulung (13). Amintiri din tranşee au şi bunici sau străbunici din Costeşti (7), Cetăţeni (6), Slobozia (6), Lunca Corbului (6), Topoloveni (5), Teiu (5), Rucăr (5), Popeşti (5), Mihăeşti (5), Lereşti (5) şi Bogaţi (5). Şi în alte câteva comune din judeţ îşi duc traiul câte unul, doi, trei sau patru supravieţuitori care s-au luptat cu inamicii pe fronturile de răsărit sau de apus.
„Toate guvernele şi-au bătut joc de noi!”
Veteranii de război primesc un spor de front de 20 lei, o indemnizaţie care nu s-a mărit niciodată de numai 92 lei şi o rentă la fel de anemică. Cu tot cu sporuri, ei împuşcă un venit lunar de nici 500 lei; suma este depăşită cu câţiva lei doar de cei decoraţi.
„Toate guvernele şi-au bătut joc de noi, veteranii de război, deşi le-am făcut o serie întreagă de propuneri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Sunt veterani care nici până la ora actuală nu au fost împroprietăriţi, în conformitate cu legea”, a atras atenţia Stan Niţu, preşedintele filialei din Piteşti a Asociaţiei Veteranilor de Război; colonelul în rezervă a luptat în marea conflagraţie mondială, fiind rănit de două ori în linia întâi.
„Au luptat pentru ţara lor în Munţii Tatra, la Cotul Donului şi la Stalingrad. I-au mâncat păduchii în tranşee. Au stabilit graniţa de vest, dincolo de Carei. Ani de zile au stat pe front şi drept răsplată primesc o indemnizaţie mizerabilă. În schimb, aşa-zişii revoluţionari, care n-au habar cum e să-ţi vâjâie gloanţele pe la ureche, primesc incomparabil mai mult de la acelaşi stat, doar pentru că au fluturat vreo două-trei zile un steag în Piaţa «Milea». Asta este inechitate socială, o bătaie de joc”, a spus cu năduf un colonel.
După revoluţia din 1989, în Argeş erau înregistraţi peste 17.000 de veterani de război; în 27 de ani, numărul supravieţuitorilor a scăzut la 302.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Anonim
Si tatal meu a luptat in transeele din Stalingrad..