A început numărătoarea inversă până la Paşte (ortodocşii îl sărbătoresc la 8 aprilie, iar catolicii – cu o săptămână mai devreme, la 1 aprilie). Cum mielul este vedeta farfuriei pascale, crescătorii de animale din Argeş studiază deja oferta generoasă din mediul virtual. În acest an, fătările târzii au scumpit carnea de Paşte. Pe paginile de vânzări online, mieii crescuţi pe plaiuri argeşene se vindeau, săptămâna trecută, cu 18-25 lei/kg, în viu (la Ştefăneşti, Goleşti, Costeşti, Bradu etc).
Dacă vreţi să achiziţionaţi mielul întreg de la ciobani, e bine de ştiut că la sacrificare se pierde până la o treime din greutatea animalului (este ideal ca, după tăiere, acesta să cântărească între 10 şi 14 kilograme). Luând ca reper un preţ mediu de 20 lei/kg, în viu, înseamnă că un miel de vreo 15 kg uşurează de 300 lei buzunarele pofticioşilor de drob tradiţional, stufat cu verdeţuri de primăvară şi friptură la cuptor cu vin şi usturoi.
În marile magazine, mielul tranşat este, cel puţin deocamdată, un sortiment greu de găsit în galantare. Carcasa de miel costă 23-24 lei/kg.
În piaţă, pastrama de oaie se vinde cu preţul mediu de 25 lei/kg.
„
În 2017, preţul mediu al cărnii de miel a fost 10 lei/kg, în viu, şi 16-17 lei/kg, tăiat. În acest an, „scorul” preţurilor a fost modificat în defavoarea cumpărătorilor din cauza fătărilor târzii.