Se spune că cea mai mare comoară a omului este biblioteca sa. De aceea, cărțile au reprezentat, de-a lungul timpului, un lucru de preț pentru umanitate. Ele păstrează în paginile lor amintiri despre un trecut pe care numai astfel îl poți vizita, pe care numai astfel îl poți simți aievea, pe pielea ta. Cărțile reprezintă o escapadă, un refugiu într-un spațiu utopic, perfect, în care grijile nu au ce să caute. Aceasta dacă ești dispus să te aventurezi în lumea lor și să deschizi coperta fiecăreia dintre ele.
De-a lungul istoriei, multe nume mari s-au remarcat în acest domeniu. Titluri sonore, ale unor opere care au zguduit generație de generație tineri și bătrâni de-o potrivă, s-au tot acumulat, formând azi un canon, o listă de cărți pe care orice om cultivat ar trebui să o dețină. De aceea, dacă vrei să afli și tu cum îți poți întregi colecția, citește mai multe în continuare!
Iată 3 autori pe care trebuie să îi ai în bibliotecă!
- William Shakespeare
Cel mai mare dramaturg al omenirii, William Shakespeare este un nume pe care orice pasionat de cărți și de lectură trebuie să îl aibă în biblioteca sa. De ce? Pentru că el a găsit cea mai bună formulă pentru a comunica cu oamenii de pretutindeni din lume. Indiferent de nația sau nivelul tău de pregătire, dacă îl citești pe Shakespeare, îl vei înțelege. Limbajul folosit este simplu și facil, tocmai pentru a se face înțeles de către toți.
Nici la nivelul temelor atinse nu stă, însă, mai prejos. Despicând cu precizia unui chirurg sufletul omului, el ajunge până la cele mai adânci abisuri ale ființei, pe care le așterne pe hârtie. Paginile sale te poartă între agonie și extaz, însoțindu-te în cea mai desăvârșită călătorie pentru cunoașterea omului.
- Honore de Balzac
Mutând sfera acțiunii pe teritoriul francez, acolo unde lupta, adesea sângeroasă, dintre rațiune și simțire e mai vie decât oriunde altundeva, observi că mai mulți autori merită un loc pe rafturile bibliotecii tale: Flaubert, Stendhal, Hugo. Dintre aceștia toți, însă, unul este de nelipsit: Honore de Balzac. Geniu al literaturii franceze, el este unul dintre cei mai ambițioși scriitori la nivel imaginativ.
Deși cărțile lui sunt doar niște romane de ficțiune, el reușește să lege toate creațiile pe care le-a scris vreodată, în încercarea de reconstruire fictivă a unei noi lumi. Așadar, multe dintre personajele sale vor apărea periodic, în mai multe cărți care nu au nicio legătură între ele, pentru că toate vor locui în Parisul său imaginar, ca vecini sau cunoștințe. Dacă azi ai citit un roman despre un tânăr din provincie venit să locuiască la Paris, mâine vei citi un roman despre prietenul său cel mai bun, un doctor renumit, sau despre cămătarul la care și-a amanetat ceasul ieri dintr-o nevoie urgentă de bani.
- Feodor Dostoievski
Când vine vorba, însă, de om și de abisurile ființei sale, nimic nu se compară cu literatura rusă. Și, deși și aceasta numără câțiva autori remarcabili, de neratat, precum Tolstoi, Gogol sau Cehov, niciunul nu se poate compara cu Dostoievski și geniul său. Romanele sale au ceva brutal, primar în ele, atât de sincer așternut pe foaie și dezvăluit publicului, încât, chiar dacă nu te-ai aflat niciodată în situația descrisă în acel moment, vei simți că te regăsești în ea și o poți înțelege cu adevărat.
Dostoievski ascultă cu atenție vocea lăuntrică, abisală a ființei omenești și redă senzațiile în cel mai pur mod posibil: real și nealterat. De aceea, chiar dacă romanele sale au apărut în secolul al IX-lea, ele încă fac furori și astăzi.
Așadar, iată ce autori trebuie să ai obligatoriu în bibliotecă, dacă ești un împătimit al lecturii. De-a lungul secolelor, aceleași lucruri au tulburat oamenii, aceleași trăiri și emoții. De aceea, un roman scris cu mai bine de 1000 de ani în urmă, poate fi azi mai grăitor pentru tine decât orice altceva. Omul mereu va iubi, va suferi și va dispărea, însă manifestările lui legate de acestea vor fi mereu altele, diferite de la persoană la persoană. De aceea, atât timp cât oamenii vor exista, la fel o vor face și cărțile, pentru că, în fond, ele vor vorbi mereu despre același lucru: omul.
Sursa foto: Unsplash.com