Astăzi s-a desfășurat proba scrisă la matematică din cadrul evaluării naționale a absolvenților de clasa a VIII-a. În Argeș au fost prezenți 3.988 candidați și au absentat 172. Nu a fost eliminat niciun elev pentru tentativă de fraudă sau fraudă. Subiectele la matematică au fost de dificultate medie.
Ultima probă (Limba și literatura maternă) va fi susținută azi, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14, pe baza codurilor primite de elevi la prima probă. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.
Subiecte
Subiectele au fost foarte asemănătoare celor date la simularea evaluării naționale și la testele de antrenament. La examenul de ieri a fost extrasă varianta numărul 3. Elevii au avut la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea lor. La subiectul I au fost 6 itemi de tip grilă la algebră, cu un singur răspuns corect, iar pentru fiecare rezolvare corectă elevii primeau câte 5 puncte. La subiectul al II-lea au fost 6 probleme de geometrie, dar tot sub formă de itemi tip grilă, cu un singur răspuns corect, notate tot cu câte 5 puncte. În fine, al treilea subiect, unde se va face și diferența între note, a fost mai dificil. Elevii au avut de rezolvat trei probleme la algebră și trei de geometrie, pentru care primeau 30 de puncte.
„Rezultatele, ușor viciate”
Subiectele de la matematică au avut un grad mediu de dificultate, a spus ministrul Educației, Sorin Câmpeanu: „La simulări au fost 980 note de 10 la matematică. Asta a arătat că, în pofida situației de criză, elevii au făcut eforturi pentru a se pregăti. De asemenea, sunt elevi care pentru prima oară intră în examenul de evaluare națională, după ce au făcut clasa pregătitoare. Este prima generație care a făcut clasa pregătitoare. Îmi place să cred că acest lucru se va resimți inclusiv în rezultate. Oricum, rezultatele vor trebui comparate din perspectiva profilului absolventului de gimnaziu, pentru că în ultimă instanță, dincolo de note, ne interesează acest profil. Se va compara profilul proiectat în urmă cu opt ani pentru absolventul de gimnaziu, adică ce s-a dorit de la el, și profilul realizat în urma absolvirii gimnaziului în acest an. Sper ca rezultatele să fie doar ușor viciate de această perioadă total atipică pe care am traversat-o.”