La bacalaureat, regulile jocului sunt aceleaşi ca până acum: un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de maturitate.
După cum am mai scris, primele trei zile ale acestei săptămâni au fost rezervate evaluării competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română. Referitor la acest prim examen, Cornelia Zibileanu, vicepreşedinta comisiei judeţene de bacalaureat, ne-a spus că la nivelul Argeşului s-au înscris 3.935 de elevi. După primele două zile de verificări s-au adunat absenţele şi s-a constatat că nu s-au prezentat în faţa comisiilor 33 dintre candidaţii înscrişi. Ieri, în ultima zi a probei orale la română au fost programaţi 150 de elevi.
Cei mai mulţi dintre participanţi au ieşit din sălile de examen relaxaţi şi mulţumiţi de subiecte. Textele argumentative au abordat diverse teme, de la însemnătatea familiei în creşterea şi educarea copilului, până la importanţa regulilor de circulaţie. Rezultatul obţinut de fiecare candidat a fost exprimat prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu.
Vicepreşedinta comisiei judeţene de bacalaureat ne-a informat că în Argeş au fost constituite 16 centre de examen şi alte patru centre zonale de evaluare a lucrărilor scrise.
Săptămâna viitoare, în intervalul 21-24 iunie, se derulează bacul „digital”. Proba practică se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile şcolare. La bacul „digital” s-au înscris 3.775 de absolvenţi argeşeni.
Câteva zeci de elevi şi-au echivalat această probă cu permisul ECDL, recunoscut în 150 de ţări. 15.000 de tineri, la nivel mondial, posedă acest certificat.
Mirela NEAGOE