Anual, în a treia sâmbătă a lunii mai este marcată ziua europeană de prevenire a obezităţii, starea bolnăvicioasă manifestată printr-o îngrăşare anormală fiind una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului al XXI-lea.
Afecţiuni cronice
Obezitatea creşte riscul unor afecţiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare şi coronariene, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, anumite forme de cancer etc. În unele cazuri apar chiar şi probleme psihologice. Numărul de persoane supraponderale şi obeze a crescut în ultimii ani şi mulţi oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se menţină o greutate „normală” într-o realitate care ne ghidează, aproape fără voia noastră, să cumpărăm produse nesănătoase, mâncarea sănătoasă fiind mai greu accesibilă. În judeţul nostru, în 2017 a fost înregistrată o prevalenţă de 3050,5 cazuri la 100.000 locuitori (sursa: INS). Altfel spus, cel puţin trei argeşeni dintr-o sută sunt obezi.
Medicamente care îngraşă
Obezitatea apare de obicei ca rezultat al combinaţiei unor cauze şi a unor factori de risc, printre care se numără: * genetica (genele pot afecta cantitatea de grăsime corporală depozitată în organism şi locul unde aceasta este distribuită) * stilul de viaţă al familiei * inactivitatea (sedentarismul determină acumularea caloriilor sub formă de grăsime) * dieta nesănătoasă (bogată în alimente fast-food şi băuturi hipercalorice, porţii supradimensionate)* problemele medicale (artrita, sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing) * anumite medicamente (antidepresive, anticonvulsivante, cele pentru diabet, cele antipsihotice, steroizi şi beta-blocante) * probleme sociale şi economice (nu există zone sigure pentru activităţi fizice, pacienţii poate nu cunosc modalităţi sănătoase de gătit sau nu au bani să cumpăre alimente sănătoase, au prieteni ori rude obeze) * vârsta * sarcina * renunţarea la fumat * lipsa de somn.
Mâncaţi nuci şi cereale!
Recomandările specifice pentru o dietă sănătoasă includ, după cum ne transmit specialiştii DSP Argeş: consumul mai multor fructe, legume, nuci şi cereale; reducerea consumului de sare, zahăr şi grăsimi. Nutriţia proastă poate duce la imunitate redusă, sensibilitate crescută la boli, precum şi dezvoltarea fizică şi mentală deficitară.
În cadrul campaniei de combatere a obezităţii, DSP Argeş în colaborare cu Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” a amenajat, două ore, la 15 mai, un punct stradal de informare şi monitorizare a greutăţii corporale (în Piaţa Primăriei Piteşti). Ore de educaţie sanitară au loc şi în şcoli şi grădiniţe.