„Subiect de presă” despre… presă, ieri, la Antena 1 Piteşti. Directorul ziarului „Argeşul”, Mihai Golescu, alături de redactorul-şef Gabriel Lixandru şi de cea mai nouă „achiziţie” din cadrul departamentului redacţional, Olga Andronachi, au vorbit în emisiunea moderată de Cristina Munteanu despre viaţa de jurnalist, despre alegerea de a concepe un ziar serios şi despre drumul presărat cu nenumărate piedici pe o piaţă dominată de senzaţional.
Pledoarie pentru calitate
„În urmă cu 28 de ani, românii trăiau momente de tensiune, dar şi de euforie. De bucurie imensă că scăpau de cenzura comunistă. În acea vreme, în linia întâi s-au aflat şi jurnalişti. Tot în linia întâi se află şi astăzi cei care atunci, într-o noapte, au schimbat numele ziarului nostru de aici, din Argeş, din «Secera şi ciocanul» în «Argeşul liber» – astăzi «Argeşul». Cotidianul de cursă lungă, aşa cum se numeşte, în cei 28 de ani nu a făcut rabat niciodată de la calitatea informaţiei, nu a intrat niciodată în jocul cancan-ului, iar astăzi gazetarii de aici sunt printre cei mai credibili” – a spus Cristina Munteanu.
50 de ani de presă
„În februarie fac 50 de ani de presă. Când s-a întâmplat această schimbare, a fost un vis frumos pentru noi toţi. Acum, când ne-am trezit de-a binelea, începe să aibă multe umbre. Trebuie să spun, cu mare dezamăgire, că presa este într-o mare criză şi, dacă este presa, înseamnă că este şi societatea pentru că noi reflectăm realitatea. Noi ne-am propus să facem un ziar serios care să spună adevărul (în regimul trecut nu-l puteam spune) şi care să facă un lucru foarte important: să scoată din mulţime acei oameni valoroşi, capabili să conducă societatea către «nordul moral». Aşa s-a născut şi concursul «Premiile de Excelenţă». La această ediţie, noutatea este momentul «In memoriam» pentru a-i cinsti pe cei care au realizat lucruri importante, dar care astăzi nu mai sunt printre noi – cum este domnul Constantin Stroe. Trebuie să fim fericiţi că am avut un om ca Stroe care a lucrat la Piteşti şi să fim nefericiţi că am pierdut un asemenea om. Revenind la subiectele de presă, ne gândim ce curiozităţi încercăm să satisfacem? Cele de ordin vulgar sau cele care conduc la o îmbunătăţire a societăţii? Noi am mizat pe a doua variantă, cu toate că, recunoaştem, a existat tentaţia de a aborda subiectele de tip bombastic” – a spus Mihai Golescu.
Tentaţia de… senzaţie
„Tentaţia pentru senzaţional apare la orice gazetar, recunosc că ne luam papară de la şefi dacă, totuşi, nu prindeam şi acel gen de informaţie, dar pusă într-o formă mai serioasă şi fără să fie prea mult evidenţiată. Avem nişa noastră, a fost pariul nostru pe o piaţă care la începutul anilor ’90 a explodat” – a spus Gabriel Lixandru.
„Am încercat să respectăm regulile presei de bun-simţ. Repet, ne-am propus să fim un ziar serios” – a adăugat Mihai Golescu.
„Părintele Grigore Lucian a spus că ziarul «Argeşul» poate fi citit şi din amvonul bisericii. Cu această seriozitate am pierdut, dar am şi câştigat. În ultimii ani, am crescut din punct de vedere al vânzărilor şi ne străduim să aducem prospeţime în paginile ziarului. Iar noua noastră colegă, Olga Andronachi, are potenţial în acest sens” – a spus directorul cotidianului.
Un câştig
Olga Andronachi a venit în România din Republica Moldova şi este studentă la Facultatea de Jurnalism. Motivele pentru care a ales redacţia ziarului „Argeşul” au fost dezvăluite chiar la emisiune.
„În primul rând, mi-am dorit să practic această meserie. Profesorii şi cunoscuţii mi-au recomandat ziarul «Argeşul» despre care mi-au spus că este un ziar serios, de calitate. Cred că am făcut cea mai bună alegere. Este foarte importantă şi teoria, dar din câte am văzut este şi mai importantă practica. La «Argeşul» am găsit o echipă minunată, nişte oameni care mi-au dat curaj să mă exprim, să scriu şi să fac ce mi-am dorit. De mică am urmărit ce se întâmplă în România şi aici mi-am dorit să ajung”.
Presa tipărită vs. „online”
„Îmi este un pic teamă pentru presa tipărită, trăiesc în mijlocul tinerilor şi cunosc principalele lor mijloace de informare. Prin pagina «Viaţa studenţească» pe care o realizez săptămânal, încerc să atrag tinerii şi către presa tipărită” – a mai spus Olga Andronachi.
„Am avut colegi foarte buni care au plecat în alte direcţii, dar nu au uitat această profesie. Recent îmi mărturisea cineva că îi este dor de viaţa de ziarist. Netul e foarte bun în anumite privinţe, observ la gazetari o diminuare a calităţii articolelor, nu mai gândesc cum ar trebui să gândească şi nu-şi mai pun amprenta pe scriitură, ci preiau pasaje de pe net şi scriu în clişee. E o luptă pentru a menţine un standard ridicat” – a adăugat Gabriel Lixandru.
„Dovada că reuşim să ne menţinem este şi faptul că, la nivel naţional, din cele 41 de ziare care au plecat la drum după Revoluţie, au mai rămas doar trei. Unul dintre ele este ziarul «Argeşul»” – a conchis Mihai Golescu.