După ce au stat aproape o săptămână în China, evoluând în vârtejul epidemiei de pneumonie virală pe scena Festivalului Internaţional al Culturilor Chaoyang – Beijing 2020, cei 21 de artişti ai Ansamblului „Plai de Dor” Mioveni, viceprimarul oraşului, Aurel Costache, şi trei angajaţi ai Centrului Cultural ajung, mâine, în ţară. În total sunt 25.
Forţaţi de împrejurări, argeşenii şi-au scurtat şederea pe continentul asiatic terorizat de virusul ucigaş. Avionul care-i transportă în ţară pe ei, dar şi pe alţi pasageri care au călătorit în China cu alte treburi va ateriza pe aeroportul din Otopeni mâine la ora 15.
DSP Argeş, niciun răspuns
Ansamblul „Plai de dor” a ratat turneul în China, din cauza coronavirusului. La festivalul organizat cu ocazia Anului Nou Chinezesc, unul dintre cele mai populare evenimente din capitala asiatică, artiştii din Mioveni ar fi trebuit să ofere publicului din Beijing, timp de zece zile, spectacole de muzică şi dans tradiţional românesc. Autorităţile chineze au decis însă să anuleze orice manifestare publică, iar artiştii se întorc acasă.
Aşadar, azi ne vin „chinezii”. Cu ce ne „pricopsesc”? Ce măsuri de precauţie vor fi luate pentru a opri eventuala răspândire a noului coronavirus, depistat în China? Cei 25 de argeşeni vor intra în carantină îndată ce vor păşi pe pământ românesc? Vor fi izolaţi la domiciliu? Vor fi duşi la noul spital din Mioveni pentru a fi ţinuţi sub observaţie medicală? E cazul să ne temem? Astăzi am solicitat punctul de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, dar până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.
Un lucru e cert: pe aeroporturile din România vor fi instalate scanere pentru măsurarea temperaturii corporale, care vor depista dacă o persoană are mai mult de 38 de grade Celsius. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au comunicat ce alte măsuri vor fi luate pe aeroporturi, pentru prevenirea infectării cu coronavirusul care a provocat până acum peste 80 de decese în China. Ce declaraţii au fost postate în mediul online, cu referire la delegaţia din Mioveni, aflaţi în ceea ce urmează (sursa: libertatea.ro).
Ce se aude de la Bucureşti?
Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”: „Grupul de instrumentişti din Mioveni nu trebuie tratat diferit, sunt oameni sănătoşi, nu se pot face proceduri speciale. Ambasada din China ne-a dat informaţii clare, nu prezintă niciun fel de simptome.”
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: „Ansamblul din Mioveni. Am luat în calcul posibilitatea să-i trecem în concediu medical. Sunt şi elevi; am luat legătura cu Ministerul Educaţiei şi al Muncii.”
Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”: „Urmărim orice persoană care intră în ţară şi a avut legături în China. Nu există teste rapide pentru coronavirus. Nu se pune problema de locuri, paturi de spital, ci de identificarea primului caz, unul, nu 100. Eu presupun că nu vom avea. Fiecare caz va fi discutat în mod special şi, în funcţie de criteriile epidemiologice, vor fi luate măsuri. Pasagerii vor fi preluaţi, vor fi completa un chestionar; cei care au simptome respiratorii vor fi preluaţi şi consultaţi la «Matei Balş». Căpitanul aeronavei îi va întreba înainte dacă au simptome. Dacă atenţionează turnul de control procedura e să fie tras avionul pe o pistă laterală, să fie debarcaţi pasagerii imediat şi să vină unitatea medicală a aeroportului, care îl direcţionează la «Matei Balş». Nu va fi ţinut la sol avionul.”
Deplasare în numele prieteniei
Deplasarea delegaţiei din Mioveni la unul dintre cele mai mari evenimente culturale din capitala Chinei, organizat în fiecare an cu prilejul Anului Nou Chinezesc, a fost făcută pe cheltuiala chinezilor, a ţinut să precizeze Ion Georgescu, primarul oraşului automobilului românesc.
Bunăoară, medici chinezi şi reprezentanţi ai ambasadei vor să înfiinţeze la Mioveni un Centru de Diagnosticare şi Tratament Complex de Medicină Tradiţională Chineză, inedit pentru ţara noastră. În acest context a fost semnat un contract de cooperare între Spitalul de Medicină Tradiţională Chineză din Municipiul Jinhua – provincia Zhejiang, Spitalul Orăşenesc Mioveni şi administraţia locală din Mioveni, pentru a dezvolta un proiect de tratament, prevenire şi îngrijire specifică medicinei tradiţionale chineze de tipul acupuncturii şi moxibustiei. Primarul Ion Georgescu a spus că stagiul de bună practică a specialiştilor chinezi – însemnând 20 de medici şi 20 de asistenţi – va începe în lunile aprilie-mai şi va dura doi ani. Autoritatea locală a onorat invitaţia de a participa cu Ansamblul „Plai de Dor” la Festivalul Internaţional al Culturilor Chaoyang – Beijing în numele relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România/Mioveni şi China.
Deplasarea în ţara bântuită de virusul ucigaş a fost făcută la numai o zi după ce Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie în China din cauza coronavirusului.