ESTERA STĂMOIU: ,,EMPATIZĂM, NU STIGMATIZĂM!”
În lumea întreagă, anual, la data de 24 mai, au loc evenimente organizate pentru a marca Ziua Internațională de Luptă Împotriva Tuberculozei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit această dată deoarece este data la care, în anul 1882, doctorul Robert Koch a anunțat descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza (TBC) ceea ce a oferit posibilități de diagnosticare, tratare și chiar vindecare.
,,Ceasul ticăie” este tema aleasă, anul acesta, de OMS, pentru a transmite mesajul că lumea a rămas fără timp pentru a acționa și a pune capăt tuberculozei. Acest lucru este deosebit de critic în contextul pandemiei COVID-19 care a pus în pericol lupta către eradicarea tuberculozei și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu efortul OMS către realizarea Acoperirii Universale de Sănătate. Evenimentele desfășurate în această zi, la nivel internațional, au ca scop informarea și educarea populației generale precum şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.
Tuberculoza afectează toate categoriile de vârstă, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la bărbați, peste 50%. Sunt afectați însă și copiii sub 15 ani (11%), boala fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Raportul OMS arată că, în anul 2019, zece milioane de oameni au fost diagnosticați cu TBC, iar din aceștia peste un million și-au pierdut viața.
În țara noastră, lupta împotriva TBC a determinat specialiștii din domeniul medical să implementeze Proiectul „Consolidarea controlului tuberculozei în România prin creșterea competențelor profesioniștilor din domeniul TB” desfășurat prin intermediul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.
Obiectivul general al acestui proiect vizează îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical în domeniul “Boli transmisibile – Tuberculoză”, prin derularea unui program de formare specifică în managementul de caz al pacientului cu TB pentru 1320 profesioniști din sectorul medical și participarea specialiștilor din domeniul controlului TB la schimburi de experiență / schimburi de bune practici în domeniile prioritare de sănătate, pentru promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare având ca prioritate creșterea accesului la servicii durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală.
Îmbunătățirea nivelului de pregătire a personalului medical duce consecutiv la un grad mai mare de satisfacție a pacienților vis-a-vis de calitatea îngrijirilor medicale, crește numărul de afecțiuni tratabile în ambulatoriu sau în cabinetele de medicină de familie (spre deosebire de situația actuală, când dominant este tratamentul în spitale județene), și evită diagnosticul incorect sau tardiv al unor patologii complexe.
Totodată, în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, proiectul contribuie la îndeplinirea obiectivului strategic “Împuternicirea personalului de sănătate” prin valorizarea, recompensarea și formarea adecvată a personalului, precum și oferirea de oportunităţi pentru ca specialiştii din sănătate să contribuie la organizarea și furnizarea serviciilor de sănătate.
,,Fiecare zi, națională sau internațională, de luptă împotriva unei afecțiuni reprezintă un semnal de alarmă, reprezintă ,,punctul pe i” la care specialiștii din domeniul medical se raportează pentru a atrage atenția populației. În calendarul anual al zilelor dedicate luptei pentru sănătate, 24 martie rămâne o dată cu impact major. Deși s-au implementat programe speciale care au condus la progrese notabile, tuberculoza se numără încă printre cele mai răspândite afecțiuni cu rată mare de deces. De aceea, la nivel internațional se continuă lupta împotriva tuberculozei atât prin desfășurarea campaniilor de prevenție, cât și prin pregătirea personalului medical cu tehnici adaptate la nivelul actual. S-au făcut eforturi uriașe în acest sens și să nu uităm că de anul acesta a intrat în vigoare și Legea Tuberculozei, potrivit căreia pacienții diagnosticați cu această afecțiune (adulți și copii) tratați în ambulatoriu vor primi și indemnizație de hrană.
Ca președinte al asistenților medicali argeșeni, m-am asigurat că cei pe care îi reprezint pot avea acces la cursuri de specialitate în urma cărora să dobândească cunoștințele necesare perfecționării. Am recomandat, am încurajat și am susținut întotdeauna nu doar educația profesională, ci și pe cea comportamentală. Este atât de necesar ca, pe lângă cunoștințele de specialitate, să avem și atitudinea corespunzătoare. Tuberculoza face parte din acea categorie de afecțiuni care necesită nu doar o îngrijire medicală atentă, ci și o atitudine corespunzătoare. Este nevoie ca cei aflați alături de persoanele cu o astfel de afecțiune, fie ei asistenți medicali, membri ai familiei, colegi sau prieteni, să manifeste empatie, să încurajeze, să motiveze.
Pledez pentru educație, pentru responsabilitate, dar și pentru iubire, de profesie și de semeni, pentru că doar din împletirea acestor două elemente putem avea servicii medicale de calitate, pe care le dorim cu toții. Empatizăm, nu stigmatizăm!” a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.