Anual, o săptămână din luna ianuarie este dedicată luptei împotriva cancerului de col uterin. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin se desfășoară anul acesta în perioada 21-27 ianuarie și are ca temă „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”.
Scopul principal al acestei acțiuni, demarată încă din anul 2007, este acela de a crește gradul de informare a femeilor privind cauzele care determină apariția cancerului de col uterin precum și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire a acestei afecțiuni.
Potrivit statisticilor de la nivel mondial, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, și principala cauză de mortalitate la femeile cu vârstă cuprinsă între 15-45 ani.
La nivel național, statisticile sunt și mai îngrijorătoare deoarecere România ocupă primul loc în Uniunea Europeană ca urmare a numărului mare de decese cauzate de cancerul de col uterin. Concret, potrivit cifrelor, România se află într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100.000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (14,2 decese/100.000 femei).
Atât clasamentul cât și cifrele menționate au reprezentat motivul pentru care Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Argeș, a demarat, încă de la începutul anului 2018, inedita campanie ,,UN TEST SALVEAZĂ O VIAȚĂ”.
,,Obiectivul acestei campanii de cursă lungă constă în scăderea ratei de decese cauzate de cancerul de col uterin prin cea mai eficientă metodă: PREVENȚIA.
Dacă în alte țări, cu eforturi constante, s-a reușit scăderea numărului deceselor cauzate de cancerul de col uterin, avem convingerea că o să reușim și noi. Nu este o luptă ușoară, ci una contra cronometru și, din păcate, și contra unor concepții greșite care pe noi, românii, ne trimit la doctor doar atunci când apare durerea, Ori, în cazul cancerului de col uterin, acel moment ar putea fi tardiv în cele mai multe dintre situații. De aceea, ne-am înarmat cu toate ingredientele necesare pentru ca femeile din județul nostru să fie informate și determinate să prevină această afecțiune.
Fiecare asistent medical din județul nostru a devenit mesagerul acestei campanii pentru viață. Ne-am propus să răsturnăm statisticile și acest lucru nu se poate întâmpla decât prin eforturi comune și permanente care să aibă ca rezultat creșterea numărului de femei care decid să aibă grijă de ele și să conștientizeze că doar prevenția le poate feri de o afecțiune tăcută și, de cele mai multe ori, fatală.
Fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 24-64 ani, responsabilă pentru sănătatea ei, ar trebui să știe că testul Babeș-Papanicolau este singura metodă de prevenire a cancerului de col uterin și se poate efectua, gratuit, în spitalele din Argeș. Cancerul de col uterin se poate depista în faze incipiente și se poate trata cu succes.
Doar având grijă de sănătatea noastră avem grijă, cu adevărat, de întreaga noastră familie și acesta este mesajul pe care noi, fără întârziere, dorim să îl ducem până în cel mai îndepărtat colț al județului nostru. De aceea, spunem, după fiecare acțiune a campaniei: Punct și de la capăt. Povestea noastră trebuie să continue” a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș și inițiatorul campaniei ,,UN TEST SALVEAZĂ O VIAȚĂ”.