* Primar: Victor Cătălin Turturică
* Viceprimar: Ion Voican
* Secretar: Bogdan Vasile Olteanu
* Contabil: Daniela Dinu
* Sate componente: Băjeşti, Bălileşti, Goleşti, Poieniţa, Priboaia, Uliţa şi Valea Mare;
* Suprafaţa: 5.993 ha (480 ha intravilan şi 5.513 extravilan);
* Populaţia: 4.045 de locuitori;
* Gospodării: 2.444;
* Locuinţe: 2.077;
* Suprafaţă totală: 5.993 ha (intravilan – 480 ha, extravilan – 5.313 ha).
La primul său mandat, primarul comunei Bălileşti, Victor Cătălin Turturică, este croit pe treabă. Cum primul gospodar al localităţii a fost 17 ani secretar în primărie ştie rostul instituţiei, cunoaşte nevoile comunităţii şi are o gândire logică privind direcţiile de dezvoltare. Şapte proiecte a depus la Ministerul Dezvoltării prin PNDR, două dintre ele primind finanţare. Cu aşa veşti bune, primarului Turturică îi este la îndemână să proclame anul 2018 drept anul muncii.
Încep lucrările la apă şi canalizare
Primul proiect bifat este de o maximă importanţă pentru Bălileşti: extinderea alimentării cu apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare (52 de km), pentru care echipa coordonată de Victor Cătălin Turturică a obţinut o finanţare de cinci milioane de euro. Lucrările demarează în această vară. Primarul le mulţumeşte pentru sprijin şi implicare Consiliului Judeţean Argeş, în mod special preşedintelui Dan Man, precum şi parlamentarilor de Argeş Simona Bucura Oprescu şi Şerban Valeca. Cel de-al doilea proiect care a primit bani (500.000 euro) se referă la construcţia unei grădiniţe cu program prelungit. Procedurile de implementare sunt înaintate şi la proiectul de alimentare cu gaze naturale. Primarul comunei vrea ca până în 2019 localnicii din Bălileşti să aibă acces la utilităţile publice: apă, canalizare şi gaze. După finalizarea acestor lucrări va începe şi asfaltarea drumurilor. Instituţiile de învăţământ, aşezămintele culturale şi dispensarele sunt şi ele în vizorul edilului-şef.
Investitiţii în 2018
– Extinderea reţelei de alimentare cu apă în comună şi înfiinţarea sistemului centralizat de canalizare;
– La Şcoala Gimnazială Bălileşti, extinderea cu un grup sanitar, refacerea acoperişului şi a şarpantei, instalarea termosistemului;
– Construirea unei grădiniţe cu program prelungit în satul Bălileşti (50 de copii);
– Reabilitarea şi extinderea dispensarului uman din satul Băjeşti (proiectare şi execuţie);
– Modernizarea drumurilor de interes local (proiectare şi execuţie);
– Modernizarea drumurilor agricole (proiectare şi execuţie);
– Amenajarea albiei pârâului Valea lui Baj cu structură carosabilă (lungime, 100 metri);
– Amenajarea unor izvoare de apă naturală în satele Bălileşti şi Băjeşti;
– Studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea reţelei de alimentare cu gaze în comună;
– Achiziţia unei autoutilitare etc.
Strategia de dezvoltare
– Introducerea reţelei de apă potabilă, canalizare şi construcţia unei staţii de epurare în comuna Bălileşti;
– Asfaltarea uliţelor principale în toate satele din Bălileşti;
– Extinderea reţelei de iluminat public;
– Achiziţionarea utilajelor de deszăpezire şi de întreţinere a spaţiilor verzi;
– Introducerea reţelei de gaze naturale;
– Reabilitarea şcolilor din satele Băjeşti, Goleşti, Poieniţa şi a grădiniţei din satul Bălileşti;
– Modernizarea bazei sportive (tribune, vestiare şi pistă de atletism);
– Amenajarea unui teren de fotbal în satul Poieniţa;
– Reparaţia capitală a dispensarului comunal;
– Alocarea de fonduri pentru căminele culturale şi susţinerea celor cinci biserici;
– Regularizarea râului Bratia şi a tuturor afluenţilor, canalelor, văilor şi vâlcelelor din comună, în colaborare cu Apele Române;
– Înfiinţarea unei staţii de transfer pentru deşeuri, precum şi implementarea unui management integrat al deşeurilor (platforme betonate, montarea de pubele şi ridicarea acestora etc);
– Amenajarea unui parc pentru copii în satele Poieniţa şi Bălileşti;
– Crearea unui centru local de informare în scopul promovării, prezentării şi vizitării turistice;
– Crearea unui centru de consultanţă pe fonduri nerambursabile destinat cetăţenilor, agenţilor economici şi instituţiilor din Bălileşti;
– Angajarea unui ghid care să deservească Ansamblul Fortificat Mareş Băjescu etc.
Străvechi meleag românesc
Denumirea localităţii vine de la Bălilă, căpitan în oastea domnitorului Radu de la Afumaţi, ginerele domnitorului Neagoe Basarab, ctitorul Mănăstirii Curtea de Argeş, atestarea documentară în acest sens având la bază actul din 5 septembrie 1519.
Printre altele, comuna Bălileşti se mândreşte cu un minunat ansamblu arhitectural, reprezentat de Curtea lui Mareş Băjescu, ce datează din secolul al XVII-lea, aflat în satul Băjeşti şi format din câteva elemente spectaculoase de arhitectură: biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1666), ruinele casei, ruinele povernei, grajdul şi zidul de incintă cu turnuri. De asemenea, tot de interes naţional este şi o cruce de piatră din 1662 (clasificată ca monument memorial sau funerar).
Biblioteca comunală are peste 6.000 de volume, iar cele trei cămine culturale sunt renovate complet (Băjeşti, Bălileşti, Poieniţa). Demne de menţionat sunt şi monumentele istorice ridicate în cinstea eroilor neamului, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în Primul şi al Doilea Război Mondial.
Potenţial turistic
Comuna Bălileşti are o ofertă bogată pentru iubitorii de natură şi amatorii de plimbări în aer liber: păduri ce includ diferite specii de copaci, păşuni, livezi îmbietoare, lunci şi zăvoaie răcoroase, ape limpezi, aer curat, dar mai ales multă linişte. În locurile pitoreşti ale Bălileştiului, locuitori ai oraşelor învecinate şi-au construit case de vacanţă şi vile de agrement. Pe raza localităţii funcţionează şi câteva pensiuni turistice.
Emblema comunei – pomicultura
Principalele activităţi desfăşurate de locuitorii comunei sunt concentrate pe agricultură şi zootehnie. Suprafeţele mari de zone deluroase, terasate şi amenajate corespunzător oferă condiţii prielnice pentru livezile de meri, pruni, gutui, peri şi nuci. Creşterea animalelor (bovine, ovine şi păsări) este o ramură cu rădăcini adânci în dezvoltarea economică a satelor din Bălileşti, ca urmare a existenţei unei bune baze furajere. Activităţi economice: comerţ, prelucrarea şi valorificarea masei lemnoase, valorificarea produselor obţinute din agricultură şi creşterea animalelor, piscicultură.
Comuna Bălileşti se află la 35 de km distanţă faţă de Piteşti, 30 km faţă de Câmpulung şi 17 km faţă Mioveni. Se învecinează cu: Vlădeşti, Coşeşti, Mihăeşti, Stâlpeni, Dârmăneşti şi Ţiţeşti. Localitatea este străbătută de râul Bratia.
Comuna Bălileşti deţine resurse naturale: argile pentru olărit şi fabricarea de cărămidă în satele Goleşti şi Poieniţa; * nisip şi balast pe albia râului Bratia; * material lemnos pentru producerea de cherestea, mobilă sau lemn de foc; * pământ relativ fertil pentru agricultură.