Este un agricol dificil pentru întreaga țară, inclusiv pentru județul Argeș. Plata despăgubirilor promise fermierilor păgubiți de vremea potrivnică se lasă așteptată. La grâu, cultura cea mai afectată din Argeș, a fost înregistrată o producție medie de 2.800 kg/ha, la orz – de 2.787 kg/ha și la rapiță – de 2.200 kg/ha.
Județul nostru are 22 de unități administrativ teritoriale care însumează, la ora actuală, 19.336 ha suprafață calamitată (29.483 hectare sunt declarată de fermieri).
Eugen Dulică, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Argeș (DAJ), ne-a informat că pentru culturile înființate în toamnă acțiunea de constatare a producțiilor afectate de seceta pedologică se desfășoară până la 15 septembrie. Iată datele înregistrate, vineri, în centralizatorul Direcției. La porumb – suprafața calamitată este de 9.904 ha (din 14.038 ha suprafața totală declarată); la floarea-soarelui, 9.012 ha (din 14.900 ha); la lucernă – 134 ha (din 156 ha); la soia – 73 ha (din 112 ha).
Uneori, suprafeţele calamitate de secetă raportate de fermieri nu sunt aceleaşi cu cele constatate în teren. În Argeș, verificările în teritoriu sunt efectuate de patru echipe mixte de la DAJ și APIA. Bazată (doar) pe experiența specialistului în domeniu, evaluarea suprafeței calamitate se face… ochiometric. Rapoartele de sinteză se comunică apoi Prefecturii, Consiliului Județean și Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Valoarea ajutorului de stat se calculează sub formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar în lei, a mai spus Eugen Dulică.
În septembrie, fermierii afectați de secetă vor putea depune la APIA cererile de plată pentru a primi o parte din despăgubiri. În conturile lor va fi virată 80% din suma solicită, urmând ca restul de 20% să ajungă la ei până la finele anului, după a doua rectificare bugetară. Cuantumul despăgubirilor pe hectar sunt următoarele: pentru grâu și secară 925 lei; triticale – 805 lei; orz – 912 lei; orzoaică – 951 lei; ovăz – 772 lei; rapiţă – 1.002 lei.