Ieri, unul dintre cele mai dezbătute subiecte a fost situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, unde în perioada sărbătorilor de iarnă 17 decedaţi au fost ţinuţi în saloane din secţiile Medicală I, Medicală II şi ATI, în zone izolate de restul pacienţilor printr-un paravan şi neîncălzite.
Situaţie urâtă
„Ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean – a spus Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean – este o situaţie urâtă, neplăcută, dramatică. Unitatea are două morgi. Una a Serviciului de Medicină Legală pentru morţile suspecte/violente, unde au fost depuşi în medie cinci decedaţi într-o zi, iar alta a spitalului, unde în decurs de o săptămână au ajuns şi circa 70 de decedaţi, fapt fără precedent. Au fost chiar şi 12-14 decese înregistrate într-o singură zi, ceea ce a depăşit cu mult capacitatea spaţiului din morgă calculat pentru şase-şapte decese. Legea spune că toţi decedaţii trebuie păstraţi timp de două ore acolo unde a survenit decesul, după care cadavrul e dus la morgă. În acest interval trebuie anunţaţi aparţinătorii, care trebuie să vină la spital şi să îndeplinească o serie de formalităţi, să precizeze dacă doresc sau nu autopsierea etc. Pe acest document îşi pun semnătura medicul curant, şeful de secţie, medicul anatomopatolog şi directorul spitalului. În perioada la care ne referim, mulţi aparţinători nu s-au prezentat invocând diverse motive, inclusiv condiţiile meteo. Tocmai de aceea s-a decis cu şefii de secţii crearea unui spaţiu separat de restul pacienţilor, unde să fie ţinuţi decedaţii. Apoi tot procedurile legale precizează că predarea decedaţilor către familii se face după 24 de ore. Referitor la cauze, majoritatea deceselor au survenit pe fondul unor afecţiuni pulmonare cu complicaţii grave şi boli coronariene (cardiaci)”.
Cazurile sociale, o problemă
În altă ordine de idei, spunea Dan Manu, la spital sunt şi decese care constituie cazuri sociale şi trebuie demarate procedurile de căutare a aparţinătorilor, împreună cu evidenţa populaţiei şi poliţia. De cele mai multe ori nu sunt găsite rudele sau acestea nu sunt dispuse să se ocupe de înmormântare. Atunci trebuie luată legătura cu Asistenţa Socială a municipiului, care se ocupă de acte, de loc de veci, de înhumare, ceea ce înseamnă cel puţin o săptămână. Dar şi acolo unde existau aparţinători, invocând sărbătorile de iarnă aceştia şi-au ridicat morţii chiar şi după trei zile. Tocmai de aceea, în opinia şefului CJ Argeş, se impune o regândire a sistemului de sănătatea în integralitatea lui, pentru ca numărul deceselor să scadă, nu să fie extinse morgile.
Preşedintele CJ Argeş a mai adus în atenţie faptul că mulţi pacienţi se prezintă direct la Urgenţe, fără să treacă pe la medicul de familie, că trebuie pus accent pe latura preventivă, care intră tot în atribuţiile medicului de familie, că trebuie încheiat contract nu doar între medic şi CAS, ci şi între medic şi pacient cu responsabilităţi de ambele părţi. Potrivit preşedintelui Manu, chiar dacă spaţiile unde au fost ţinuţi decedaţii au fost ulterior dezinfectate şi niciun pacient n-a avut de suferit, ceea ce s-a întâmplat la „Judeţean” este anormal, iar DSP Argeş a dispus efectuarea unui control, pentru a se stabili cum de s-a ajuns la o asemenea situaţie.
C.O.