Scădem 150 din 2016 şi rezultă 1866. Ia să vedem ce s-a întâmplat acum 150 de ani şi, deci, ce sărbătorim în anul curent. Păi, prima şi întâia ar fi ziua de 11 februarie 1866, dată la care Alexandru Ioan Cuza a fost obligat de „monstruoasa coaliţie” (conservatori şi liberali, deopotrivă) să abdice! Domnitorul prin intermediul căruia se uniseră în 1859 cele două principate, Moldova şi Ţara Românească (Valahia), era obligat să plece… În acest fel a luat fiinţă prima locotenenţă domnească formată din reprezentantul Moldovei, al Ţării Româneşti şi al armatei. Camera şi Senatul s-au grăbit să declare principatele Monarhie Constituţională şi l-au proclamat monarh pe Filip de Flandra (regiune a Belgiei). Acesta a refuzat oferta! Şi uite aşa, Ion C. Brătianu s-a pus pe drum la Dussseldorf, de unde a venit cu Carol I, care a intrat în Bucureşti, de unde a preluat cheile oraşului la 10 mai! Odată instalat domnitor al celor două principate româneşti, Carol I l-a desemnat prim-ministru pe Lascăr Catargiu, care, se vede treaba, i-a făcut o bună impresie la prima vedere. Vorbim, să nu uităm, despre 1866. Ei bine, la 1 iulie, Carol I a făcut publică prima constituţie a principatelor române! Mare eveniment, mai ales că în acest document legislativ de primă importanţă era pomenit numele de România pentru prima dată în istoria neamului!
Şi ce s-a mai întîmplat în 1866? La 6 septembrie, în Piteşti a luat fiinţă o şcoală cu 12 elevi. Această şcoală a tot evoluat, de la patru la opt clase şi a ajuns să fie până la urmă liceu, după ce a funcţionat şi sub statutul de şcoală medie, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1898 a fost finalizată o primă construcţie, iar liceul a primit numele de „Ion C. Brătianu”, care murise cu 7 ani în urmă. S-a mai construit, s-a mai bombardat (americanii, pe 6 mai 1940!), s-a reconstruit şi, tot aşa, azi e în plin proces de reconsolidare. Comuniştii i-au dat numele de „Nicolae Bălcescu”, apoi, după 1990, s-a revenit la numele iniţial. Cum, necum, se sărbătoresc azi 150 de ani de la înfiinţarea acestei şcoli istorice la Piteşti! O şcoală în care au fost formate minţi de notorietate ale neamului, cu profesori dintre cei mai onorabili şi cei mai competenţi, indiferent dacă au absolvit „Ion C. Brătianu” sau „Nicolae Bălcescu”. Felicitări, dacă tot e sărbătoare!
Nicolae BADIU
www.badiu-europress.ro
P.S. Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” e de-o seamă cu istoria neamului! Vai, cât de dificil, câtă greutate, câtă responsabilitate pentru actualii diriguitori, pentru actualul corp profesoral! Vremea îi ajută, dar vremurile, nu prea…