Argeşenii pe care-i bate gândul să-şi înnoiască livezile nu trebuie să amâne prea mult plantările de pomi. Dar e musai să fie cu băgare de seamă când îşi fac aprovizionarea, fiindcă nu toate speciile care ajung pe piaţă sau în marile magazine sunt adaptate condiţiilor climatice din zona noastră, mai ales dacă sunt din import!
„Pepiniera” din Ceair
O precupeaţă din Republica Moldova a câştigat încrederea clienţilor, aducând la vânzare material săditor la preţul unic de 15 lei puietul, respectiv 7 lei butaşul de viţă-de-vie. Afacerea de sezon a prins rădăcini, de câţiva ani, în spatele Pieţei Ceair din Piteşti.
Marian se numără printre cumpărătorii fideli. Anul trecut, bărbatul a plantat la Rociu pruni vânduţi de moldoveancă. Fiind mulţumit, săptămâna trecută s-a dus glonţ în acelaşi loc să se aprovizioneze cu câţiva vişini.
Pomişorii au rădăcinile protejate în pungi de plastic, iar pe ramurile firave sunt fixate, cu cleşti de rufe, etichete cu informaţii sumare, privind soiurile expuse spre vânzare. Înşiraţi sub formă de „L”, îşi aşteaptă cumpărătorii lăstari de pruni, peri, caişi, piersici, vişini, cireşi, zmeură, afine, viţă-de-vie etc.
Zmeura „Polka” vândută în spatele Pieţei Ceair este un soi cu rezistenţă ridicată la îngheţ, care nu se lasă doborât de boli; fructul de dimensiune foarte mare, cu aspect comercial, are o greutate medie de 6,6 grame; recoltarea se face la mijlocul lui iulie – începutul lui august. Acest soi continuă să producă şi după octombrie.
Autofertil, prunul „Anna Spath” este foarte bun polenizator (perioada de maturare, 15-30 septembrie).
Părul „Monica” are fructe de culoare verde-gălbui cu roşu închis, crocante şi suculente; maturitatea de consum: octombrie-decembrie.
Caisul de iunie este rezistent la boli, fiind adaptat în zone specifice culturii; producţia este de 20 kg/pom, în anul patru de la plantare; înfloreşte în perioada 20 martie-5 aprilie şi ajunge la maturare între 15-25 iunie.
Cireşul „Van”, cu productivitate foarte mare, este rezistent la ger şi secetă, perioada de coacere fiind luna iunie.
Pe o altă etichetă citim că vişinul „Bucovina” este rezistent la ger; intră pe rod în al doilea sau al treilea an; are fructe foarte mari, suculente, dulci-acidulate. Vişinul „Petroase” are pulpa delicată, dulce şi puţin acidulată, de desert. Iar vişinul „Ţarina”, potrivit pentru livezile mici, are fructe cu gust răcoritor, ce ajung la maturitate în prima decadă a lui iunie.
Câteva sfaturi
Pentru a vă asigura că pomii se prind de la prima încercare, trebuie să ţineţi cont de anumite reguli. Pentru a se prinde bine pomul şi a avea loc să îşi dezvolte rădăcinile cum trebuie, groapa trebuie să aibă mărimea de 30x30x30 cm – în teren desfundat, respectiv de 60x60x40cm – în teren nedesfundat. Nu adăugaţi îngrăşământ pe bază de azot! Acesta provoacă arsuri rădăcinilor. Dacă nu aveţi pământ prea bogat, puteţi adăuga cel mult gunoi de grajd bine fermentat, vechi de 3-5 ani. Fasonaţi rădăcinile fiecărui pom în parte cu 3-4 cm; înlăturaţi-i părţile vătămate.
Nu uitaţi să udaţi pomul imediat după plantare cu o găleată sau două de apă. După ce apa a pătruns în sol, se trage tot pământul în jurul pomului sub formă de muşuroi.
Nu sădiţi pomii prea aproape unul de celălalt! Distanţele de plantare sunt de 3,5 – 4,5 metri minimum între rânduri şi între pomi pe rând pentru a asigura spaţiul de lumină necesar.
Tăierile se fac de la inel sau la mugurii cu orientare spre exterior. Nu se lasă cioturi deasupra mugurelui sau în punctul de ramificare.
Fototext: M. NEAGOE