# Cele mai recente confirmări sunt de la Lereşti şi Răteşti
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucuresti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la un porc mistreţ descoperit într-o pădure, pe raza Fondului de vânătoare nr.18 Râul Târgului, din comuna Lereşti.
Măsuri
Drept urmare, prefectul Emilian Dragnea a convocat astăzi o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale pentru a adopta planul de măsuri specifice acestei situaţii. Zona afectată a fost delimitată pe o rază de 13 km, localităţile „tampon” fiind Sătic, Rucăr, Pojorâta. În respectivul perimetru va fi realizată o catagrafiere cu efectivul de mistreţi pe fiecare fond de vânătoare. Animalele vor fi vânate integral, prevenindu-se astfel răspândirea bolii. De la porcii mistreţi împuşcaţi, bolnavi sau morţi medicii veterinari sau personalul tehnic al gestionarilor fondurilor de vânătoare vor recolta probe.
De asemenea, vor fi instituite patrule de paznici de vânătoare pentru a depista eventuale cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate printre porcii mistreţi. În acelaşi timp, vor fi supravegheate exploataţiile de suine. Animalele vor fi ţinute în adăposturi dotate cu dezinfectoare. Vor fi verificate terenurile pentru a fi identificate plantele atinse sau consumate de porci mistreţi. Acestea vor fi neutralizate.
De asemenea, pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş.
Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi le recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
În gospodărie
Virusul pestei porcine africane a fost confirmat şi într-o gospodărie din localitatea Pătuleni, comuna Răteşti. Ca şi în celelalte situaţii, au fost delimitate zona de protecţie (pe o rază de 3 km, Pătuleni şi Tigveni) şi de supraveghere (pe o rază de 10 km, Furduieşti, Ciupa Mănciuleşti, Răteşti, Teiu, Siliştea, Gruiu, Căteasca, Cârciumăreşti, Leordeni, Baila, Ciulniţa, Glâmbocata, Glâmbocata Deal, Budişteni, Ciolceşti, Glodu, Baloteasca, Teiu, Căteasca, Leordeni – judeţul Argeş; Valea Caselor, Valea Mare, Crângurile de Sus, Crângurile de Jos, Băduleşti, Saru, Gura Foi, Potlogeni Deal, Morteni, Voia, Pătroaia Deal, Pătroaia Vale – judeţul Dâmboviţa).
Cetăţenii au obligaţia să respecte toate măsurile care ţin de prevenirea răspândirii bolii, până când focarul va fi stins. Orice suspiciune trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar, animalele suspecte vor fi sacrificate şi neutralizate, iar proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.
Alarmant
La această oră, în Argeş sunt active 11 focare de pestă porcină africană în localităţile Dâmbovicioara, Bascov, Mărăcineni, Băiculeşti, Vlădeşti, Răteşti (două exploataţii nonprofesionale) şi la porci mistreţi în fondurile de vânătoare 25 Grădiştea, comuna Mihăeşti; 24 Mâzgana, comuna Vultureşti şi 18 Râul Târgului, Lereşti.
2 Comentarii
Anonim
Și la Rucăr ne mor porcii pe capete.dar nu spune nimeni nimik mai bine in congelator la păstrat.
Anonim
Niste mincinoși nu au porci nimic