# „Sfânta Treime” de la Piteşti: soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu.
Uniţi atât pe pământ printr-o căsătorie, cât şi în ceruri prin spirit, soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici (1954-1992) sunt primii care, în anii ’90, au cântat despre limba română, despre Eminescu. Două inimi gemene au bătut în acelaşi ritm şi au ars în acelaşi foc sacru pentru tot ce este frumos şi pentru acelaşi ideal naţional… În cinstea celor doi mari artişti basarabeni, în anul 1994 a luat fiinţă, la Piteşti, la iniţiativa primarului de atunci, Tudor Pendiuc, şi a istoricului de acum, dr. Florin Şandru, Fundaţia Culturală „Doina şi Ion Aldea Tedorovici”.
După 25 de ani…
De un sfert de veac, an de an, această organizaţie promovează spiritul naţional, tradiţiile culturale româneşti şi identitatea noastră, ca popor cu o istorie bogată, ce merită a fi cunoscută şi trăită la adevărata sa valoare.
Ieri, pentru al 25-lea an consecutiv, istoricul Florin Şandru, fondatorul şi reprezentantul legitim al Fundaţiei Culturale, a organizat în municipiul reşedinţă de judeţ – aşa cum ne-a obişnuit – o manifestare patriotică şi artistică, de comemorare a artiştilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici, a poeţilor Grigore Vieru, Adrian Păunescu şi Leonida Lari, precum şi a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei.
Cristofor, la eveniment
Moartea celor doi artişti basarabeni, într-un accident rutier controversat, petrecut la 30 octombrie 1992, a lăsat orfan un copil de doar 10 ani. Motivat de amintirea părinţilor săi şi de dăruirea pe care aceştia au avut-o pentru muzică, unicul fiu al soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici a crescut frumos; are propria orchestră şi susţine concerte atât în România, cât şi în Republica Moldova. În faţa monumentului comemorativ de la Piteşti ridicat în memoria părinţilor săi, Cristofor Aldea Teodorovici a spus recunoscător: „Vă mulţumesc mult pentru faptul că nu-i uitaţi pe părinţii mei, Doina şi Ion Aldea Teodorovici, pentru că ei, doar în cei doi ani de când s-au deschis graniţele şi până în 1992, când au plecat fizic dintre noi, au reuşit să îmbolnăvească o ţară întreagă de dorul de România Mare, de dorul de Eminescu… Cu Doamne-ajută, sper din tot sufletul că vom ajunge, într-o zi, la idealurile pe care ei le-au cântat… Îi mulţumesc şi lui Florin Şandru pentru nebunia pe care o are, după atâţia ani, să continue să fie un sol şi un ambasador al acestei – să-i spunem – Sfinte Treimi, formate din părinţii mei, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu.”
Oficialii, marii absenţi
În prima parte a manifestării desfăşurate în dreptul monumentului comemorativ din faţa Curţii de Conturi au avut loc un ceremonial religios săvârşit de un sobor de preoţi, alocuţiuni şi evocări, depuneri de coroane şi un recital al Corului veteranilor „Mihai Viteazul” din Piteşti. A doua parte a evenimentului a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti. Spectacolul a fost deschis de Corala Ortodoxă a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Şi-au dat concursul şi tineri artişti, laureaţi, semifinalişti sau deţinători ai trofeelor unor concursuri televizate de talente („O vedetă populară”, „Next Star”): Narcisa Băleanu, Larisa Bozbici, Maria Ingrid Boengiu, Lenuţa Filipoi, Gabriel Gorjeanu, Elena Ioniţă, Ana Maria Marti, Cosmin Bârlan, Iulia Mihai, Alexandra Chira, Adrian Ştefan Ivan. Pe aceeaşi scenă au mai urcat Tiberiu Hărăguş, cantautor din Piteşti, şi artistul Valeriu Râşniţă din Chişinău.
Au fost înmânate unor parteneri-colaboratori plachete cu Regina Maria, care a fost simbolul Unirii românilor, iar noii artişti prezenţi la spectacol au primit trofeul „101 ani de la Unirea Basarabiei cu România”.
Prezenţa la eveniment a fostului primar Tudor Pendiuc a fost remarcată şi apreciată de realizatoarea TVR Elise Stan. Autorităţile judeţene şi locale au fost slab reprezentate la manifestarea organizată de Fundaţia Culturală… Nici politicienii nu s-au înghesuit la evenimentul coordonat de F. Şandru.