Argeşenii se gândesc deja la ce vor pune pe masă de Paşte. Cum un meniu tradiţional e musai să conţină o ciosvârtă de miel, ne-am interesat care sunt, la ora actuală, preţurile la materia primă.
Potrivit primarului comunei Corbi, Virgil Baciu, crescătorii de ovine din zonă vând carcasa de miel cu 20 lei/kg. Clientul care vrea animalul viu ocheşte unul în staul şi scoate din buzunar 10 lei pentru fiecare kilogram cântărit de cioban.
Site-urile de specialitate au postat anunţuri de vânzări pentru perioada pascală, referitoare la ovine. În Argeş, carcasa de miel se vinde cu 20 lei/kg. Puiul de oaie, de 10-25 kg, costă 10-10,50 lei/kg în viu, iar un berbec, în vârstă de 9 luni, poate fi achiziţionat cu 600 lei.
Deocamdată, carnea de miel lipseşte din oferta lanţurilor de magazine din Piteşti. E bine de ştiut că preţurile din supermarket sunt, în medie, cu 20-25% mai mari faţă de cele din pieţele agroalimentare.
Anul trecut, kilogramul de carne de miel se dădea, în Piaţa Ceair din Piteşti, cu 20-23 lei, în funcţie de marfă şi de comerciant, iar preţul pastramei pornea de la 19,90 lei/kg şi ajungea până la 25 lei/kg.
În sectorul special ce-şi deschide porţile în Săptămâna Mare vând, de regulă, crescători de ovine din Sibiu, Teleorman şi Dâmboviţa.
Mielul ideal pentru masa de Paşte e cel care cântăreşte în jur de 14-15 kg. Cum recunoşti carnea proaspătă dacă iei carcasă? Trebuie să fie elastică (să îşi revină uşor, după ce ai apăsat-o cu degetul), să nu aibă miros neplăcut şi să nu fie lipicioasă.
M. NEAGOE