* Mai mult de jumătate dintre pacienţi sunt copii mici
* Nouă infecţii sunt provocate de virusul AH1 şi una, de virusul AH3
De la instalarea iernii fost confirmate, în Argeş, zece cazuri de gripă, am aflat de la DSP Argeş (Direcţia de Sănătate Publică). Cu temuta boală de sezon au fost diagnosticaţi şase copii cu vârste curinse între un an şi opt ani din Piteşti, Topoloveni, Beleţi-Negreşti, Vultureşti şi Berevoieşti, precum şi patru femei cu vârste cuprinse între 39 de ani şi 75 de ani din Piteşti, Colibaşi şi Topoloveni. Nouă dintre pacienţi au fost infectaţi cu virusul gripal AH1. Totodată, una dintre îmbolnăviri a fost provocată de virusul AH3. Niciunul dintre cei zece bolnavi nu au fost vaccinaţi împotriva gripei sezoniere.
DSP Argeş mai precizează că, la această oră, doi dintre pacienţii confirmaţi cu gripă au fost externaţi cu stări ameliorată, restul fiind încă internaţi la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă.
În acest sezon, în judeţul Argeş au ajuns 49.220 de vaccinuri antigripale destinate imunizării gratuite a persoanelor încadrate în grupele de risc, iar toate dozele au fost efectuate, conform raportării medicilor de familie.
Potrivit DSP Argeş, în perioada 31 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019, medicii din judeţ au raportat 1.234 de viroze, mai bine de 830 de cazuri fiind înregistrate în rândul copiilor de până la 14 ani. În acelaşi interval de timp, 221 de argeşeni, deopotrivă copii, adulţi şi bătrâni, au ajuns pe patul de suferinţă din cauza pneumopatiilor.
Stările de oboseală, strănutul, durerile de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi aspectul palid pot fi semne de răceală.
În cazul gripei – debutul este brusc şi violent, cu febră care poate dura chiar şi cinci zile (39 – 40 grade), frisoane, dureri puternice de cap, dureri musculare însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, usturime a ochilor, roşu în gât, tuse uscată, care poate avea o durată de manifestare până la două luni, oboseală. Răceala este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare. Acestea sunt mai puţin puternice decât virusul gripal, care poate proveni în urma unor epidemii.