Povestea zilei de 1 aprilie începe în Antichitate, când cele mai multe popoare, inclusiv romanii şi hinduşii, obişnuiau să sărbătorească Anul Nou în preajma Echinocţiului de primăvară, între 20 martie şi 5 aprilie. În ciuda datelor istorice, despre Ziua Păcălelilor se spune că ar fi originară din Anglia. A evoluat şi a crescut în popularitate foarte rapid, deoarece păcălelile au reprezentat întotdeauna o „reţetă” sigură de distracţie.
Fiecare inventează glume mai mult sau mai puţin reuşite, mai mult sau mai puţin nesărate. Dar când mass-media intră în joc, păcăleala e totală.
Un top al minciunilor gogonate de pe mapamond, citiți în ceea ce urmează.
Recoltă senzaţională de…spaghete, în 1957
În 1957, una dintre cele mai respectate emisiuni de la BBC, Panorama, a lansat o „bombă”: datorită condiţiilor meteo favorabile, fermierii elveţieni au reuşit să obţină o recoltă senzaţională de… spaghete. Ştirea a fost însoţită de imagini cu oameni culegând spaghetele din copaci, astfel că, aproape instantaneu, postul de televiziune a fost asaltat cu telefoane. „Cum pot cultiva şi eu spaghete?”, întrebau majoritatea, iar cei de la BBC au răspuns, cu umor şi diplomaţie: „Plantaţi un băţ din cutia de spaghete într-o conservă cu sos de tomate şi… speraţi la tot ce e mai bun”.
Câinii… vopsiţi obligatoriu în alb
Pe 1 aprilie 1965, cotidianul danez Politiken titra pe un ton cât se poate de serios: „Parlamentul a votat ca toţi câinii să fie vopsiţi obligatoriu în alb”. Mulţi cititorii nu au intuit farsa nici după ce au citit raţiunea acestei măsuri, scrisă în aceeaşi ştire: „Scopul este creşterea securităţii pe şosele, în condiţiile în care câinii albi sunt mult mai vizibili decât ceilalţi”.
Curăţenie de primăvară în… online
În 1997, utilizatorii de internet din toată lumea au fost bombardaţi cu mesajul: „Internetul se închide între 31 martie şi 2 aprilie, pentru curăţenia de primăvară”. În mesaj se spunea că vor fi aruncate la gunoi toate căsuţele poştale online nefolosite de multă vreme şi paginile web inactive, păcăleala fiind, de fapt, un „up-date” la o farsă mondială mai veche, care a vizat „curăţenia de primăvară” în reţelele de telefonie.
Prin lege, valoarea nr. Pi este egală cu… 3
În 1998, tot pe internet s-a răspândit ştirea că, la iniţiativa unei asociaţii americane „pentru Ştiinţă şi Adevăr”, valoarea numărului Pi (3,14159), una dintre constantele matematicii, a fost schimbată, prin lege, de autorităţile statului Alabama, care, pentru a simplifica lucrurile, a hotărât că aceasta să fie egală cu 3. Fără a bănui că este vorba despre o glumă, sute de matematicieni au protestat faţă de această măsură „abuzivă”.
Hamburger pentru… stângaci
Tot în 1998, lanţul de fast-food-uri Burger King a publicat pe 1 aprilie o pagină publicitară în USA Today, anunţând că lansează hamburgerul pentru stângaci, cu aceleaşi ingrediente ca originalul, însă condimentele sunt rotite cu 180 de grade, pentru a furniza acelaşi grad de satisfacţie şi celor care nu folosesc la masă mâna dreaptă. Chiar dacă, a doua zi, compania a revenit precizând că a fost vorba despre o farsă, fast-food-urile au fost invadate de mii de clienţi care cereau, după caz, hamburger-ul cel nou, pentru stângaci, sau pe cel „pentru dreptaci”.
E-mail-uri prin… telepatie
Pe 1 aprilie 1965, BBC a invitat un profesor care inventase aşa-numita smellvision, o maşinărie prin care mirosul ajungea la telespectatori. A făcut şi o demonstraţie, punînd în dispozitiv boabe de cafea şi ceapă. Telespectatorii au sunat şi au mărturisit că au simţit ambele arome şi chiar le-au dat lacrimile de la ceapă. În 1977, farsa s-a repetat, de data aceasta pe calea undelor. 172 de ascultători au raportat că au simţit mirosul transmis de experţi.
Semnal color la televizor prins cu… un ciorap de nylon
O altă farsă la scară mare a fost în 1962 în Suedia. Pe atunci, se transmitea alb-negru. Dar de 1 aprilie, expertul tehnic Kjell Stensson a apărut la ştiri şi a anunţat că, datorită unei noi tehnologii, telespectatorii puteau să recepţioneze semnalul color. Nu trebuiau decât să pună un ciorap de nylon peste ecranul televizorului. Stensson a făcut şi o demonstraţie. Sute de mii de oameni dintr-o populaţie de şapte milioane au înghiţit minciuna. A doua zi nu se mai găsea nicio pereche de ciorapi în toată Suedia. Prima emisiune în culori a fost transmisă în Suedia opt ani mai tîrziu, dar tot pe 1 aprilie.
De la pietrele de la Stonehenge mutate pe… Muntele Fuji, până la Big Ben… digital
* În 1991, „Daily Mail” a arătat că viteza de rotaţie a Pământului s-a micşorat, motiv pentru care razele soarelui nu mai pătrund printre pietrele de la Stonehenge. S-a propus dezasamblarea celebrului megalit şi reasamblarea lui în alt loc, japonezii oferind 484 de miliarde de yeni pentru a muta Stonehenge pe Muntele Fuji.
* În 1960, o televiziune olandeză a informat că celebrul turn din Pisa s-a… prăbuşit.
* În 1986, „Le Parisien” a publicat o ştire care anunţa că simbol naţional al Franţei, Turnul Eiffel, urmează să fie demolat. Poporul francez şi-a revenit cu greu din şoc, chiar dacă a aflat că e o păcăleală de 1 aprilie.
* În 1980, BBC a informat că Big Ben, istoricul ceasornic mecanic, va deveni digital, pentru a fi în pas cu tehnologia modernă.
Jurnalişti păcăliţi de 1 aprilie
* Şi jurnaliştii au fost păcăliţi, la rândul lor. Astfel, în 2004, Ministerul Transporturilor Maritime Britanice a publicat un studiu al unui expert care descoperise că raţele crescute pe canale sunt mai grele decât cele crescute pe râuri. Aceasta deoarece apa lină nu le solicită, deci pot lua în greutate. Ştirea a fost transmisă mass-mediei cu titlul de a fi publicată pe 1 aprilie. Însă jurnaliştii de la BBC au luat-o de bună şi au publicat-o pe 31 martie, ca să fie ei primii care o difuzează.
* În 1915, The Boston Morning Globe s-a vândut la jumătate de preţ, spre surprinderea cititorilor, dar şi a reporterilor. Poanta a fost făcută de un angajat care a modificat preţul înainte de a ajunge prima pagină la tipar. Ziarul a fost vândut în 60.000 de exemplare, iar farsa a adus o mare gaură în bugetul publicaţiei.
* O prezentatoare TV de la Fox 5 a fost convinsă să lingă în direct o nouă aplicaţie iPad (foto 7), despre care se spunea că permite utilizatorului să simtă gustul şi mirosul unui fel de mâncare afişat pe monitor.
* În anul 2000, un comunicat de presă a ajuns la toate ziarele din New York. Acesta anunţa o paradă de Ziua Păcălelilor, pe Strada 59, la care urmau să defileze poliţişti. CNN şi Fox News şi-au trimis reporteri la eveniment. N-au găsit nimic pe strada 59, iar poliţia nu ştia de nicio paradă. Farsa fusese pusă la cale de Joey Skaggs, un cunoscut farsor american.
Maşina lui Edison transformă apa în… vin
După ce Edison a inventat fonograful, în 1877, americanii au început să creadă că geniul savantului nu are nicio limită. Prin urmare, atunci când New York Graphic a anunţat în 1878 că Edison a inventat o maşină capabilă să transforme solul în cereale şi apa în vin, rezolvând astfel problema foametei în lume, s-au găsit numeroşi oameni care să creadă. Ziarele din întreaga ţară au copiat articolul fără nicio îndoială, lăudîndu-l generos pe Edison.
Viaţă pe… satelitul natural al Pământului
În 1835, The Sun a publicat o ştire în care se spunea că marele astronom John Herschel a descoperit viaţă pe satelitul natural al Pământului. Era publicat şi un desen cu fiinţele zburătoare selenare. Vestea a entuziasmat întreaga Americă, mai puţin pe erou, astronomul aflând abia peste câteva zile ce „descoperire“ crucială făcuse.
Bombă… falsă din Al Doilea Război Mondial
În 1915, un pilot francez de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial a survolat tabăra germană şi a aruncat o încărcătură ce părea a fi o bombă. Soldaţii germani au fugit speriaţi în toate părţile, însă, după ce au constatat că nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de „bomba” care, de fapt, era o minge de fotbal însoţită de mesajul „Păcăleală de 1 Aprilie!”.