Vocea străzii: “Cutremurul cel mare se va produce în buzunare”

• Articol scris de: Data publicării: 29.10.2013
  • Constantin Gherghina, Dumitru Luca şi Rancu Tilă

    Constantin Gherghina, Dumitru Luca şi Rancu Tilă

  • Florin Mocanu şi Florea Constantin

    Florin Mocanu şi Florea Constantin

  • Deocamdată, doar mass-media a fost zguduită de marele cutremur

    Deocamdată, doar mass-media a fost zguduită de marele cutremur

Constantin Gherghina, Dumitru Luca şi Rancu Tilă

Constantin Gherghina, Dumitru Luca şi Rancu Tilă

Florin Mocanu şi Florea Constantin

Florin Mocanu şi Florea Constantin

Deocamdată, doar mass-media a fost zguduită de marele cutremur

Deocamdată, doar mass-media a fost zguduită de marele cutremur

Se apropie marele cutremur? Această întrebare obsedantă, cel puţin în peisajul mass-media, am adresat-o piteştenilor. Ce răspunsuri am cules de pe buzele intervievaţilor, aflaţi în ceea ce urmează.

“Cu o moarte toţi suntem datori… “

Florea Constantin: “Nimeni nu ştie când va veni cutremurul cel mare… Noi, cei bătrâni, poate că nici nu-l vom mai apuca. Dar cu o moarte toţi suntem datori… Seismul din 1977 m-a prins în tură. Acum am 85 de ani, dar atunci eram în câmpul muncii. Lucram la uzină, în hala 2, când s-a cutremurat pământul, cu piese cu tot… Ne-am speriat cu toţii, dar nu ne-am călcat în picioare ca să ieşim afară.”

Eugenia Stan: “Cred că se face o campanie de inoculare a populaţiei cu frica de cutremure. Dar dacă stau să mă gândesc bine, poate este mai bine să ne fie teamă, fiindcă în felul acesta suntem mai atenţi când cumpărăm o locuinţă sau când construim o casă.”

Florin Mocanu: “Nu ne putem pune împotriva naturii şi destinului. La televizor văd că specialiştii în cutremure se contrazic unii pe alţii… Când se va întâmpla, vom fi luaţi prin surprindere, fiindcă nu s-a pus la punct un sistem prin care să fim preveniţi de o catastrofă…”

“Mă zguduie credinţa pe bani…”

Floarea Constantin: “Cutremurul devastator este o minciună. Eu nu cred că se va produce! În jurul nostru sunt multe persoane care creează panică. Numai Dumnezeu ştie când va veni sfârşitul lumii. Fără Dumnezeu nici firul de iarbă nu creşte. Iar dacă El vede că poporul lui nu mai este pe calea credinţei, atunci le mai dă oamenilor câte o lovitură… Mai bine să fii tu cu credinţa ta şi să spui: Doamne, Tu să ne ocroteşti, Tu să fii cu noi, Tu să ne aperi de orice rău! Eu am 82 de ani, sunt mamă, bunică şi străbunică. Pe mine nu mă sperie cutremurul cel mare, ci mai degrabă mă zguduie credinţa pe bani… Mă cutremur când îi văd pe popi că aduc într-un anume loc oasele Sf. Dumitru sau icoana făcătoare de minuni, iar oamenii din toată ţara se calcă în picioare ca să atingă aceste daruri sfinte. Unii se îmbolnăvesc, alţii chiar mor în astfel de pelerinaje, mai lasă şi bani în cutie, ca să fie primit… Oamenii ăştia nu înţeleg că îl pot găsi pe Dumnezeu acasă la ei şi că nu este nevoie să bată ţara în lung şi-n lat ca să-şi aline, prin credinţă, suferinţa… Domnul a spus: Cine crede în Mine şi în Tatăl care m-a trimis are viaţă veşnică, iar cine nu crede va fi în iazul de foc. Aşa că toată nădejdea este să facem ce scrie în sfânta Biblie.”

N-au fost japonezii pregătiţi, darămite noi…

Dumitru Luca: “Oricând au fost în istoria asta mari cutremure şi o să vină încă unul devastator, mai devreme sau mai târziu… Bine ar fi ca, în loc să investească în arme şi în bombe, cercetătorii din întreaga lume să descopere metoda prin care să ne ferim de seisme şi să ne anunţe la timp, ca să ne punem la adăpost. Dar nu au fost japonezii pregătiţi dinainte, darămite noi, românii… Am văzut într-o emisiune că, de ani de zile, americanii nu mai construiesc pe falii. Măcar ei au făcut ceva… La noi se merge pe principiul românesc ce-o fi o fi, scapă care poate… Metoda neaoşă de salvare este deja consacrată: o luăm cu toţii buluc pe scară. Ce a făcut statul pentru a consolida imobilele cu bulină roşie? Este o întrebare retorică… Eu mă număr printre norocoşi, fiindcă blocul meu are 43 de ani, fiind construit din 1970, are ziduri groase şi văd că nu are fisuri de la toate cutremurele de până acum. Blocurile ridicate din panouri sunt periculoase… Seisme de peste 7 grade pe scara Richter se produc în lanţ în sfera politică, ba pe falia preşedintelui Traian Băsescu, ba în zona premierului Victor Ponta…”

“Zdup!, sub tocul uşii”

Iancu Tilă: “Eu locuiesc într-un bloc turn, la etajul VI, iar toate cutremurele, de la 1977 încoace, m-au prins în apartament. Când se zgâlţâia blocul mă uitam la lustră cât de tare se balansează şi de fiecare dată, zdup!, sub tocul uşii. Dacă nu am fi cuprinşi de panică şi frică, ar trebui să ne adăpostim, în astfel de situaţii, sub grinda de rezistenţă, dar din păcate nu cu toţii ştim unde se găseşte, iar panica şi frica îi face pe cei mai mulţi să fugă pe scări şi să devină victime sigure, în cazul în care cutremurul este de intensitate mare.”

Constantin Gherghina: “Pentru mulţi dintre noi, cutremurul cel mare a venit deja şi s-a produs în buzunarul omului de rând… Părerea mea este că scumpirile din iarnă sunt spaimele mortale ale românilor, nu marele cutremur care va veni sau nu va veni, numai Dumnezeu ştie asta…”

Ca o stranie coincidenţă, în timp ce realizam sondajul, pe adresa redacţiei am primit o scrisoare din partea unei cititoare, din care spicuim: “Părintele Arsenie Boca a prezis că Bucureştiul va fi şters de pe harta României în urma unui cutremur incredibil. “Se va oua de două ori”, iar la a treia “ouare” marele oraş va fi şters de pe faţa pământului pentru păcatele lui. Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai importanţi vizionari pe care i-a avut România. Profeţiile lui s-au îndeplinit, spun adepţii săi, exact aşa cum au fost rostite sau pictate. Cele două mari cutremure din secolul al XX- lea au fost prorocite întocmai de Arsenie Boca şi le-a definit precum “cele două ouări”. Părintele a mai spus că al treilea eveniment major se va produce în secolul următor”.


COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Teme abordate în acest articol

» Sondaje stradale


Articole pe aceleaşi teme

Telefoane mobile

Adulţii şi vârstnicii nu sunt interesaţi de telefoanele “deştepte”

Cei mai mulţi tineri piteşteni, chestionaţi de noi, s-au declarat adepţi ai telefoanelor inteligente, pe când persoanele de vârsta a II-a şi a III-a s-au dovedit a fi mult mai ponderate.
Andrei, Adrian şi Nicoleta - în gaşcă la hrănit de porumbei

Despre modele de viaţă, hrănind porumbeii

Ieri am încercat să aflăm de la oamenii de pe stradă ce persoane le-au influenţat în bine viaţa, care este portretul unui om care-i inspiră şi, mai ales, cât de mare este nevoia de modele valoroase pentru tinerii de astăzi.
Mircea Baltac

Microbiştii nu vor să plătească pentru meciurile Ligii I

Iubitorii de fotbal din Piteşti sunt revoltaţi de faptul că Romtelecom percepe 9,5 lei în plus la cablu pentru posturile care transmit campionatul intern de fotbal.
Maria Voicu

Vă duceţi la vot? Ce aşteptări aveţi?

Duminică vor ieşi argeşenii la vot? Ştiu oamenii ce alegeri sunt? Ce aşteptări au alegătorii de la politiceni? Ce răspunde "vocea străzii" aflaţi în ceea ce urmează.
Ion Olărescu

Cum văd piteştenii oraşul în care trăiesc?

Şi astăzi, când Piteştiul prinde în cunună a 626-a lalea, cetăţenii de rând ţin pasul cu vremurile, aşa cum pot ei. Unii îşi caută un loc de muncă, alţii merg la slujbă. Unii fac piaţa, alţii fac... foamea. Unii îşi plătesc facturile la utilităţi, alţii figurează pe lista de datornici.
Ilie Negoiţă

Vocea străzii: “Un om care să nu fie corupt este prefectul… perfect”

Cum comentează piteştenii faptul că judeţul Argeş a avut 13 prefecţi în mai puţin de 25 de ani?
Constantin Florea

Cum comentează “vocea străzii” războiul celor… 7 eurocenţi?

Cum văd argeşenii majorarea accizei la carburanţi şi refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu FMI din această cauză?
Andrada, Mădălina şi Emilia

Vocea străzii despre patriotism: “Pe cuvântul meu, când aud Imnul îmi dau lacrimile!”

La 95 de ani de la Marea Unire, avem argeşeni patrioţi? Ieri am stat de vorbă cu oamenii simpli pentru a afla dacă sunt mândri că sunt români
Gheorghe Năstăsoiu, Ion Vlasie şi Constantin Chiriţă

Vocea străzii: “Descentralizarea lor, pe banii noştri”

"Cântată" la nivel înalt pe toate vocile, descentralizarea nu sună bine în urechile oamenilor de rând. Cum comentează "vocea străzii" noul "hit" naţional?
Virginia Biolan

Vocea străzii: pentru o femeie, 65 de ani este o vârstă ingrată de ieşit la pensie

În viitorul apropiat, bunicile vor fi legate de... glie la serviciu, întrucât diriguitorii vor să crească vârsta standard de pensionare până la 65 de ani pentru femei