“Rabla” a demarat cu… frâna trasă

• Articol scris de: Data publicării: 11.06.2013
  • Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

    Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

După vreo două luni de amânare, mult trâmbiţatul şi aşteptatul Program “Rabla” 2013 a debutat ieri. Asta e un fel de a spune pentru că, în realitate, “Rabla” nu doar că a demarat cu frâna trasă, ci s-a şi terminat înainte de a… începe.

Tentant, dar… rupt de realitate

Chiar dacă nu mai e aceeaşi nebunie din anii ateriori, când cozile de rable se întindeau pe kilometri întregi, asta nu înseamnă că lipsesc cei care doresc să caseze maşina veche. Mai ales că, anul acesta, prima de casare se ridică la 6.500 lei (echivalentul a 1.500 euro), sumă considerată suficientă ca avans pentru achiziţionarea unui autoturism nou. Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) au precizat că vor fi distribuite 17.000 tichete valorice pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 pentru instituţii publice şi că în prima etapă colectorii validaţi (Remat-urile) vor primi doar maximum 25% din tichete. În acest context, faţă de anii trecuţi programul se anunţa extrem de tentant, dar într-o singură zi s-a dovedit a fi complet rupt de realitate.

Prevedere nejustificată

N-am înţeles de ce AFM a prevăzut epuizarea tichetelor (voucherelor) drept condiţie obligatorie pentru suplimentarea acestora. În opinia noastră o astfel de condiţie este nejustificată din moment ce, din experienţa anilor anteriori, se ştia cât se poate de clar că oferta este mult prea mică în comparaţie cu cererea. Dovada este că, ieri, la poarta Remat-ului de la Calea Depozitelor era afişat un anunţ în care se preciza că nu mai sunt tichete. Nici nu aveau cum să fie din moment ce, după cum am aflat ulterior, unităţii i se repartizaseră doar… 16 vouchere (celor şase colectori validaţi din Argeş revenindu-le în total 126 tichete). Nimeni nu ştie ce au avut în vedere oficialii AFM când au eşalonat derularea programului pe etape şi ce criterii au luat în consideraţie în momentul stabilirii numărului de bonuri valorice care trebuie tipărite.

Nemulţumiri pe toată linia. Şi?…

… Şi degeaba pentru că realitatea este cea pe care am constatat-o la faţa locului. Reprezentanţii unităţii, chiar dacă nu-şi exprimă deschis nemulţumirea, nu comentează şi ridică din umeri spunând că asta-i situaţia. Nemulţumiţi erau şi cei vreo 10 cetăţeni veniţi să-şi predea rablele care s-au trezit în situaţia de a rămâne cu ele. În lipsa unor explicaţii, aşteptau pe la umbra boscheţilor sperând că cineva îi va băga în seamă. “Toată chestia asta, spunea unul dintre ei, e praf în ochii proştilor. La mijloc sunt interese de care din nou vor profita şmecherii. Aici sunt şi maşini rămase de anul trecut, e şi o listă cu vreo 25 de oameni şi tot n-au apucat tichet. Păi ce şanse mai avem noi? Cel mai bine era ca programul să se deruleze o dată, nu în etape, care nu ştim când şi dacă vor mai avea loc. Dacă s-ar fi distribuit toate tichetele, ştiam de la început dacă avem sau nu şanse şi n-am mai fi pierdut timpul ca proştii pe-aici”.

În zilele următoare vom încerca să aflăm care e situaţia şi pe la alţi colectori argeşeni, dar încă de pe acum bănuim că starea de lucruri este aceeaşi, întrucât, cel puţin potrivit AFM, numărul tichetelor a fost distribuit egal către toate Remat-urile.

URMĂTORUL ARTICOL

1 comentariu
  1. nouatigaraelectronica pe 11.6.2013:

    :)))

COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Ultimele articole din aceeaşi categorie

Ne batem joc de pădure, iar pădurea ne-o plăteşte!

Ne batem joc de pădure, iar pădurea ne-o plăteşte!

Argeşul este campion naţional la defrişări ilegale, aşa că nu degeaba tocmai la noi au apărut fenomene de speriat, cu viituri uriaşe care au măturat totul în cale.
Tatăl, adus la mal de salvamari

Drama unei familii din Argeş la Mamaia

Un bărbat în vârstă de 35 de ani şi fiica sa de numai cinci anişori s-au înecat în mare, miercuri dimineaţă, în zona Rex din Mamaia.
Lanţ uman pentru salvarea sinistraţilor

Puhoaiele au trecut, rămânem cu necazurile

Fenomenele meteorologice extreme înregistrate marţi după-amiază în sudul României au făcut ca judeţul Argeş să fie unul dintre cele mai afectate din ţară.
Promoţia 1944-1952, înmulţită de doi soţi şi o fiică

Şcoala Normală de Învăţătoare Piteşti: revedere după 62 de ani

La 62 de ani de la absolvire, o promoţie de aur a Şcolii Normale de Învăţătoare Piteşti (1944-1952) s-a reunit, ieri, sub bolţile Şcolii "Ion Pillat". La întâlnire n-au participat nici măcar 20 dintre cele 179 de eleve care au absolvit şcoala în anul 1952.
Coloana Infinitului

La Târgu Jiu, pe urmele marelui Brâncuşi…

Ca şi Piteştiul, oraşul Târgu Jiu s-a schimbat mult în ultimii 20 de ani. Până prin anul 2000, oraşul părea obosit, prăfuit, lipsit de vlagă. Acum s-a schimbat radical.
Delta Dunării

Utile pentru vacanţă. Ce trebuie să ştii despre Delta Dunării?

În 1990, UNESCO a inclus delta în circuitul rezervaţiilor mondiale, ca areal natural protejat. Este una dintre cele mai mari zone de stuf din lume şi cea mai bogată în fauna ornitologică.
Ducele de Albota, Ion Dumitru

Sâmbătă se serbează Ziua comunei Albota

Autorităţile locale din Albota, în frunte cu primarul Ion Dumitru, pregătesc pentru această zi specială un program artistic de excepţie şi o serie de surprize.
Stradă închinată canalizărilor

Apă Canal face precizări

Conducerea SC Apă Canal 2000 SA Piteşti face precizări privind o situaţie relatată de ziarul "Argeşul".
Stradă din Piteşti, devenită râu

Prăpădul apelor în Argeş – ediţia iulie 2014!

Doi morţi şi un dispărut. 199 persoane salvate, 473 evacuate. Şase drumuri închise. Pârâu transformat în fluviu. Trafic feroviar închis. Case avariate. Acestea sunt dimensiunile prăpădului făcut de ape în ultimele zile în Argeş.
Parcul Lunca Argeşului, din nou răvăşit de ape

Parcul “Lunca Argeşului”, din nou răvăşit de ape

Ploaia de marţi după-amiază a generat un debit foarte mare pe râul Argeş, aşa încât Parcul "Lunca Argeşului" a fost inundat a doua oară în acest an.