“Rabla” a demarat cu… frâna trasă

• Articol scris de: Data publicării: 11.06.2013
  • Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

    Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

După vreo două luni de amânare, mult trâmbiţatul şi aşteptatul Program “Rabla” 2013 a debutat ieri. Asta e un fel de a spune pentru că, în realitate, “Rabla” nu doar că a demarat cu frâna trasă, ci s-a şi terminat înainte de a… începe.

Tentant, dar… rupt de realitate

Chiar dacă nu mai e aceeaşi nebunie din anii ateriori, când cozile de rable se întindeau pe kilometri întregi, asta nu înseamnă că lipsesc cei care doresc să caseze maşina veche. Mai ales că, anul acesta, prima de casare se ridică la 6.500 lei (echivalentul a 1.500 euro), sumă considerată suficientă ca avans pentru achiziţionarea unui autoturism nou. Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) au precizat că vor fi distribuite 17.000 tichete valorice pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 pentru instituţii publice şi că în prima etapă colectorii validaţi (Remat-urile) vor primi doar maximum 25% din tichete. În acest context, faţă de anii trecuţi programul se anunţa extrem de tentant, dar într-o singură zi s-a dovedit a fi complet rupt de realitate.

Prevedere nejustificată

N-am înţeles de ce AFM a prevăzut epuizarea tichetelor (voucherelor) drept condiţie obligatorie pentru suplimentarea acestora. În opinia noastră o astfel de condiţie este nejustificată din moment ce, din experienţa anilor anteriori, se ştia cât se poate de clar că oferta este mult prea mică în comparaţie cu cererea. Dovada este că, ieri, la poarta Remat-ului de la Calea Depozitelor era afişat un anunţ în care se preciza că nu mai sunt tichete. Nici nu aveau cum să fie din moment ce, după cum am aflat ulterior, unităţii i se repartizaseră doar… 16 vouchere (celor şase colectori validaţi din Argeş revenindu-le în total 126 tichete). Nimeni nu ştie ce au avut în vedere oficialii AFM când au eşalonat derularea programului pe etape şi ce criterii au luat în consideraţie în momentul stabilirii numărului de bonuri valorice care trebuie tipărite.

Nemulţumiri pe toată linia. Şi?…

… Şi degeaba pentru că realitatea este cea pe care am constatat-o la faţa locului. Reprezentanţii unităţii, chiar dacă nu-şi exprimă deschis nemulţumirea, nu comentează şi ridică din umeri spunând că asta-i situaţia. Nemulţumiţi erau şi cei vreo 10 cetăţeni veniţi să-şi predea rablele care s-au trezit în situaţia de a rămâne cu ele. În lipsa unor explicaţii, aşteptau pe la umbra boscheţilor sperând că cineva îi va băga în seamă. “Toată chestia asta, spunea unul dintre ei, e praf în ochii proştilor. La mijloc sunt interese de care din nou vor profita şmecherii. Aici sunt şi maşini rămase de anul trecut, e şi o listă cu vreo 25 de oameni şi tot n-au apucat tichet. Păi ce şanse mai avem noi? Cel mai bine era ca programul să se deruleze o dată, nu în etape, care nu ştim când şi dacă vor mai avea loc. Dacă s-ar fi distribuit toate tichetele, ştiam de la început dacă avem sau nu şanse şi n-am mai fi pierdut timpul ca proştii pe-aici”.

În zilele următoare vom încerca să aflăm care e situaţia şi pe la alţi colectori argeşeni, dar încă de pe acum bănuim că starea de lucruri este aceeaşi, întrucât, cel puţin potrivit AFM, numărul tichetelor a fost distribuit egal către toate Remat-urile.

URMĂTORUL ARTICOL

1 comentariu
  1. nouatigaraelectronica pe 11.6.2013:

    :)))

COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Ultimele articole din aceeaşi categorie

Unul din cadavre a fost recuperat din râul Argeş

De ce se sinucid pensionarii care au trecut pe la DNA?

În această lună, trei argeşeni cu vârste cuprinse între 54 şi 60 de ani s-au sinucis, speriaţi că vor ajunge după gratii, după ce au fost târâţi într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA Piteşti.
Viitura a fost foarte puternică

Pod rupt de o viitură la Albeştii de Argeş

Un pod din satul Dobroţ, comuna Albeştii de Argeş, a cedat din cauza viiturii. Ploile continuă să le dea oamenilor mari bătăi de cap, iar codul galben de vreme rea, care trebuia să expire ieri, a fost prelungit până azi la prânz.
Alex Găvan

Alex Găvan, la 8.047 metri fără oxigen suplimentar!

Alpinistul argeşean Alex Găvan, a anunţat miercuri seara că a reuşit să urce pe vârful Broad Peak (8.047 metri), fără oxigen suplimentar.
Pompierii au deschis portiera blocată

Carambol cu patru maşini la Drăganu

Din cauza nerespectării distanţei în mers, un tir a lovit autoturismul care circula în faţa sa. În urma impactului, alte două maşini au fost implicate în accident.
Comuna, în straie de sărbătoare

Duminică – ziua comunei Şuici

Duminică, de Sfântul Pantilimon, Primăria şi Consiliului Local Şuici marchează, printr-o suită de activităţi desfăşurate la căminul cultural, a XI-a ediţie a Zilei comunei.
Stradă închinată canalizărilor

Stradă “închinată” canalizărilor

Pe strada Violetelor (legătură directă între Exerciţiu şi Dacia), numărăm de ani buni peste 10 canale, îngrămădite pe o distanţă de câţiva metri.
Rampa de acces, blocată

Rampă de acces blocată cu o ladă frigorifică

La un magazin din Trivale, calea de acces pentru cei cu handicap era ocupată de câteva lăzi goale de bere, de o ditamai vitrina frigorifică pentru îngheţată şi de un automat cu bomboane şi acadele.
Gheorghe Pacea

Gheorghe Pacea, la 95 de ani!

Inginerul horticol peisagist Gheorghe Pacea, unul dintre părinţii Simfoniei Lalelelor, împlineşte astăzi venerabila vârstă de 95 de ani!
Echilibru pe punte

Pompierii au avut concurs

Zilele trecute, pe Stadionul Municipal Câmpulung a avut loc faza pe unitate a concursului serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, la care au participat echipaje ale pompierilor militari din Piteşti, Bradu, Mioveni, Curtea de Argeş, Câmpulung şi Costeşti.
Suspect adus la audieri

Poliţişti argeşeni, pe urmele unor evazionişti din ţară

110 poliţişti specializaţi în investigaţii economice au efectuat 37 de percheziţii în Bucureşti şi în alte două judeţe, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale suspectată de evaziune fiscală.