“Rabla” a demarat cu… frâna trasă

• Articol scris de: Data publicării: 11.06.2013
  • Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

    Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

După vreo două luni de amânare, mult trâmbiţatul şi aşteptatul Program “Rabla” 2013 a debutat ieri. Asta e un fel de a spune pentru că, în realitate, “Rabla” nu doar că a demarat cu frâna trasă, ci s-a şi terminat înainte de a… începe.

Tentant, dar… rupt de realitate

Chiar dacă nu mai e aceeaşi nebunie din anii ateriori, când cozile de rable se întindeau pe kilometri întregi, asta nu înseamnă că lipsesc cei care doresc să caseze maşina veche. Mai ales că, anul acesta, prima de casare se ridică la 6.500 lei (echivalentul a 1.500 euro), sumă considerată suficientă ca avans pentru achiziţionarea unui autoturism nou. Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) au precizat că vor fi distribuite 17.000 tichete valorice pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 pentru instituţii publice şi că în prima etapă colectorii validaţi (Remat-urile) vor primi doar maximum 25% din tichete. În acest context, faţă de anii trecuţi programul se anunţa extrem de tentant, dar într-o singură zi s-a dovedit a fi complet rupt de realitate.

Prevedere nejustificată

N-am înţeles de ce AFM a prevăzut epuizarea tichetelor (voucherelor) drept condiţie obligatorie pentru suplimentarea acestora. În opinia noastră o astfel de condiţie este nejustificată din moment ce, din experienţa anilor anteriori, se ştia cât se poate de clar că oferta este mult prea mică în comparaţie cu cererea. Dovada este că, ieri, la poarta Remat-ului de la Calea Depozitelor era afişat un anunţ în care se preciza că nu mai sunt tichete. Nici nu aveau cum să fie din moment ce, după cum am aflat ulterior, unităţii i se repartizaseră doar… 16 vouchere (celor şase colectori validaţi din Argeş revenindu-le în total 126 tichete). Nimeni nu ştie ce au avut în vedere oficialii AFM când au eşalonat derularea programului pe etape şi ce criterii au luat în consideraţie în momentul stabilirii numărului de bonuri valorice care trebuie tipărite.

Nemulţumiri pe toată linia. Şi?…

… Şi degeaba pentru că realitatea este cea pe care am constatat-o la faţa locului. Reprezentanţii unităţii, chiar dacă nu-şi exprimă deschis nemulţumirea, nu comentează şi ridică din umeri spunând că asta-i situaţia. Nemulţumiţi erau şi cei vreo 10 cetăţeni veniţi să-şi predea rablele care s-au trezit în situaţia de a rămâne cu ele. În lipsa unor explicaţii, aşteptau pe la umbra boscheţilor sperând că cineva îi va băga în seamă. “Toată chestia asta, spunea unul dintre ei, e praf în ochii proştilor. La mijloc sunt interese de care din nou vor profita şmecherii. Aici sunt şi maşini rămase de anul trecut, e şi o listă cu vreo 25 de oameni şi tot n-au apucat tichet. Păi ce şanse mai avem noi? Cel mai bine era ca programul să se deruleze o dată, nu în etape, care nu ştim când şi dacă vor mai avea loc. Dacă s-ar fi distribuit toate tichetele, ştiam de la început dacă avem sau nu şanse şi n-am mai fi pierdut timpul ca proştii pe-aici”.

În zilele următoare vom încerca să aflăm care e situaţia şi pe la alţi colectori argeşeni, dar încă de pe acum bănuim că starea de lucruri este aceeaşi, întrucât, cel puţin potrivit AFM, numărul tichetelor a fost distribuit egal către toate Remat-urile.


1 comentariu
  1. nouatigaraelectronica pe 11.6.2013:

    :)))

COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Ultimele articole din aceeaşi categorie

Garda de la Bucureşti a prezentat onorul

Colonelul Miron Tănase, înmormântat cu onoruri militare

Vegheat de cei care i-au fost colegi şi subordonaţi, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Capela Cimitirului Militar Piteşti. Ieri, colonelul Miron Tănase a fost condus pe ultimul drum.
Victima, rămasă fără viaţă pe asfalt

112 accidente grave în prima jumătate a anului

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică informează că în primele şase luni ale anului au fost aplicate 33.366 amenzi pentru şoferi şi au fost reţinute în vederea suspendării 2.598 permise de conducere.
Atmosferă tinerească pe terasa La Dolce Vita

Festivalul tinerilor s-a mutat ieri pe terasa “La Dolce Vita”

Festivalul Internaţional pentru Tineri "3fest" a debutat luni seară. Concursurile-spectacol de street dance au cucerit publicul adunat într-un club, la acestea participând trupe şi dansatori din Piteşti, Mioveni şi Curtea de Argeş.
Sus, pe Argeş, la izvoare

Sus, pe Argeş, la izvoare

CJ Argeş şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti organizează, astăzi şi mâine, cea de a V-a ediţie a Festivalului-concurs internaţional de muzică tradiţională veche "Sus pe Argeş la izvoare".
Sărbătoare la Poenarii de Muscel

Sărbătoare la Poenarii de Muscel

La a XI-a ediţie a Zilei comunei Poenarii de Muscel, primăria a organizat, duminica trecută, o serbare câmpenească, aşa cum le place oamenilor de la ţară care vor să se întâlnească şi să se bucure în mijlocul naturii.
Octavian Sachelarie

Octavian Sachelarie, un nou mandat

Concursul de management pentru conducerea Bibliotecii Judeţene Argeş (organizat în luna iulie) a fost câştigat de către actualul director, Octavian Mihail Sachelarie.
Trei pirande din grup au fost arestate

Câmpulungean jefuit în centrul oraşului

De vreo 15 ani în cartierul Tabaci din Câmpulung s-a înfiripat o adevărată bandă de infractori de etnie romă, care, cu mic, cu mare, atacă persoane de toate vârstele.
Poliţiştii, de vorbă cu copii din tabără

Activităţi de prevenire în tabere de creaţie

Deşi mai e ceva timp până încep şcolile, lucrători ai Compartimentului Prevenire şi ai Serviciului Rutier din Poliţia Judeţeană Argeş continuă activităţile de prevenire în rândul populaţiei şi al copiilor şi elevilor.

Sesizări… urât mirositoare

Pe adresa Primăriei Piteşti continuă să sosească multe sesizări de la cetăţeni, iar o bună parte dintre acestea privesc probleme legate de modul de gestionare a deşeurilor.

Turbulenţi amendaţi în Găvana

Luni seară, lucrători ai compartimentelor de ordine publică şi de investigaţii criminale de la Secţia 2 Poliţie Piteşti au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor cu violenţă, cerşetoriei şi evaziunii fiscale în zona magazinelor şi a pieţei din cartierul Găvana.