Piteştean judecat pentru crimă după 15 ani

• Articol scris de: Data publicării: 21.06.2013
  • Cadavrul a fost trimis la morgă

    Cadavrul a fost trimis la morgă

  • Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

    Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

Cadavrul a fost trimis la morgă

Cadavrul a fost trimis la morgă

Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

În prima lună a acestui an, un bărbat din Piteşti a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor. Procesul a început după 15 ani de la săvârşirea crimei şi cu doar trei luni înainte de a interveni prescripţia.

Cadavrul de lângă bloc

În noaptea de 25 martie 1998, pe spaţiul verde din apropierea blocului T5 de pe strada 1 Decembrie 1918 din cartierul piteştean Găvana III a fost descoperit trupul fără viaţă al unui bărbat. Pe jumătate dezbrăcată, victima zăcea pe un palton îmbibat de sânge, având leziuni de violenţă la cap. La locul evenimentului s-au deplasat echipa operativă a Poliţiei Argeş şi un procuror criminalist de la Parchetul judeţean, iar cadavrul a fost trimis la morgă unde a fost autopsiat. Medicii legişti au stabilit că moartea fusese violentă şi s-a datorat unei hemoragii craniene cu dilacerare cerebrală şi fracturi de boltă craniană. De asemenea, s-a constatat că, în momentul când a fost ucisă, victima, identificată ca fiind Stavros Sacas, cetăţean grec în vârstă de 62 de ani, domiciliat în blocul 23A din Găvana III, era în stare de ebrietate şi avea în sânge o alcoolemie de 1,15 la mie.

Primele suspiciuni

Din primele verificări a rezultat că în seara de 24 martie 1998, Sacas, cunoscut şi sub numele de Grecu’, a consumat alcool la un restaurant căruia locuitorii cartierului îi ziceau “La umbreluţe”, a avut un conflict cu un client, iar la miezul nopţii a plecat spre casă. O oră mai târziu a fost descoperit fără viaţă, iar anchetatorii au demarat investigaţiile. Pentru început s-a stabilit că localul precizat aparţine lui Daniel Aurelian Nedelcu (acum în vârstă de 45 de ani) şi asociaţilor săi Marian D. şi Cătălin A. S-a stabilit că exact în seara crimei Nedelcu a fost în vizită la o familie din blocul T5, lângă care fusese descoperit cadavrul. Audiat pe 26.03.1998, Nedelcu a declarat că de la familia vizitată a plecat la restaurant împreună cu soţia ca să ridice încasările şi că în dreptul străzii care duce către Spitalul Judeţean s-a întâlnit cu Sacas, care era beat şi nu avea urme de lovituri. Acesta este momentul în care asupra lui Nedelcu au început să planeze primele suspiciuni.

“Mirosit” de un judiciarist

Tot el a mai spus că la bar a stat vreo două ore, timp în care a jucat biliard cu prietenul barmaniţei. În iunie 2006, împricinatul a fost supus testului cu poligraful, pe care nu l-a trecut, iar nivelul suspiciunilor a crescut. Anchetatorii simţeau că-l au pe autor în mână, dar nu aveau cu ce-l agăţa, cum se zice. Daniel Aurelian Nedelcu a fost reaudiat, ocazie cu care a declarat că, pe 30.12.2011, l-a sunat pe comisarul Iulian Sârbu (la această dată şef al BCCO Piteşti), solicitându-i să-i recomande un avocat. Pe 5.01.2012, la Parchetul Argeş a fost înregistrat denunţul poliţistului, care a susţinut că “după voce învinuitul era cam speriat şi agitat. Ca judiciarist l-am simţit că el este autorul evenimentului despre care vorbea”.

Contradicţii în declaraţii

Au fost audiaţi şi asociaţii suspectului, iar aceştia au declarat că, în pofida celor susţinute de Nedelcu, de regulă încasările se ridicau dimineaţa, când se schimbau turele, nicidecum noaptea. La rândul său, prietenul barmaniţei, Constantin S., zic Nuţu, a afirmat că, în noaptea omorului, Nedelcu a venit singur la local, nu cu soţia, aşa cum acesta susţinuse anterior. Era foarte agitat şi avea stropi de sânge pe haine. S-a dus la baie şi a ieşit având mânecile de la geacă ude, deşi afară nu plouase. Tot martorul zicea că, la un moment dat, l-a auzit pe Nedelcu zicându-i barmaniţei Irina Mariana Ţ. că “i-am dat cu pietroiu-n cap Grecului şi o să vină poliţia să facă cercetări”.

Proces, la limita prescripţiei

După aproape 15 ani de investigaţii, în ianuarie 2013 Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Daniel Aurelian Nedelcu pentru comiterea infracţiunii de omor. Procesul a început cu nici trei luni înainte de a surveni prescripţia. Dacă ancheta ar fi tergiversat şi se împlinea termenul de 15 ani, fapta s-ar fi prescris şi autorul ar fi scăpat de răspunderea penală. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi barmaniţa Irina Mariana Ţ., Maria R., Marcel S. şi Florina S. sub aspectul comiterii infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Anchetatorii susţin că cei patru nu au spus tot ce ştiau în legătură cu crima şi, astfel, au îngreunat cercetările. Dacă va fi găsit vinovat, Nedelcu riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de puşcărie.

URMĂTORUL ARTICOL

COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Ultimele articole din aceeaşi categorie

Drumul, prăbuşit şi abandonat

Minicentura Piteştiului, abandonată de autorităţi

Inundaţiile din primăvara acestui an au afectat grav minicentura Piteştiului, drumul de pe malul Argeşului folosit ca alternativă de intrare în oraş în timpul lucrărilor la podurile peste râu.
Viiturile ameninţă din nou judeţul

Pericol de inundaţii în Argeş în intervalul 23-24 iulie

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis o atenţionare hidrologică privind pericolul de inundaţii, valabilă până la ora şase a zilei de mâine.
Autocarul, răsturnat în şanţ

În autocarul răsturnat la Sibiu erau şi argeşeni

Luni după-amiază, un autocar s-a răsturnat în apropierea localităţii Mohu. Potrivit poliţiştilor sibieni, în autocar erau şi argeşeni, care trebuiau să ajungă la Piteşti, respectiv la Câmpulung.
Tamponarea, soldată cu trei răniţi

O tamponare şi trei răniţi la Bălileşti

Din neatenţia şoferului, un autoturism a pătruns pe contrasens şi s-a tamponat cu un vehicul condus regulamentar. Accidentul s-a soldat cu trei răniţi şi pagube materiale consistente.
Pompieri au înlocuit steagurile la Prefectură

Pompieri au înlocuit steagurile la Prefectură

Pompierii au fost chemaţi la "Casa Albă" pentru a ajuta la înlocuirea steagurilor vechi de pe clădire.
Haos...

Pe unde să mai treci?!

Şoferii ştiu că nu li se mai saltă maşinile, aşa că parchează la întâmplare. Accesul dinspre Universitate spre Bazarul "Gheorghe Lazăr" este blocat.
Mai uşor de avertizat decât de reparat

Mai uşor de avertizat decât de reparat

De vreo două zile, pe strada Exerciţiu din Piteşti o gură de canal stă... căzută şi se pare că nimeni nu se sinchiseşte să o repare.
Microbuze şcolare

Azi vin microbuzele şcolare

Astăzi, la ora 10, în Piaţa Victoriei, va fi predat primul lot de 100 de microbuze şcolare achiziţionate de Ministerul Dezvoltării. 18 dintre ele vor ajunge în Argeş.
Loc de joacă pentru copii în Piteşti

Vor loc de joacă la bloc

Mai mulţi locatari din Găvana solicită Primăriei să amenajeze, în zona blocului M5B de pe strada Lucian Blaga, un loc de joacă pentru copii.

Lecţie de patriotism la penitenciar

38 de deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi, au participat, luni, la dezbaterea organizată cu ocazia activităţilor desfăşurate în preajma sărbătoririi Zilei Imnului Naţional.