Piteştean judecat pentru crimă după 15 ani

• Articol scris de: Data publicării: 21.06.2013
  • Cadavrul a fost trimis la morgă

    Cadavrul a fost trimis la morgă

  • Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

    Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

Cadavrul a fost trimis la morgă

Cadavrul a fost trimis la morgă

Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

În prima lună a acestui an, un bărbat din Piteşti a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor. Procesul a început după 15 ani de la săvârşirea crimei şi cu doar trei luni înainte de a interveni prescripţia.

Cadavrul de lângă bloc

În noaptea de 25 martie 1998, pe spaţiul verde din apropierea blocului T5 de pe strada 1 Decembrie 1918 din cartierul piteştean Găvana III a fost descoperit trupul fără viaţă al unui bărbat. Pe jumătate dezbrăcată, victima zăcea pe un palton îmbibat de sânge, având leziuni de violenţă la cap. La locul evenimentului s-au deplasat echipa operativă a Poliţiei Argeş şi un procuror criminalist de la Parchetul judeţean, iar cadavrul a fost trimis la morgă unde a fost autopsiat. Medicii legişti au stabilit că moartea fusese violentă şi s-a datorat unei hemoragii craniene cu dilacerare cerebrală şi fracturi de boltă craniană. De asemenea, s-a constatat că, în momentul când a fost ucisă, victima, identificată ca fiind Stavros Sacas, cetăţean grec în vârstă de 62 de ani, domiciliat în blocul 23A din Găvana III, era în stare de ebrietate şi avea în sânge o alcoolemie de 1,15 la mie.

Primele suspiciuni

Din primele verificări a rezultat că în seara de 24 martie 1998, Sacas, cunoscut şi sub numele de Grecu’, a consumat alcool la un restaurant căruia locuitorii cartierului îi ziceau “La umbreluţe”, a avut un conflict cu un client, iar la miezul nopţii a plecat spre casă. O oră mai târziu a fost descoperit fără viaţă, iar anchetatorii au demarat investigaţiile. Pentru început s-a stabilit că localul precizat aparţine lui Daniel Aurelian Nedelcu (acum în vârstă de 45 de ani) şi asociaţilor săi Marian D. şi Cătălin A. S-a stabilit că exact în seara crimei Nedelcu a fost în vizită la o familie din blocul T5, lângă care fusese descoperit cadavrul. Audiat pe 26.03.1998, Nedelcu a declarat că de la familia vizitată a plecat la restaurant împreună cu soţia ca să ridice încasările şi că în dreptul străzii care duce către Spitalul Judeţean s-a întâlnit cu Sacas, care era beat şi nu avea urme de lovituri. Acesta este momentul în care asupra lui Nedelcu au început să planeze primele suspiciuni.

“Mirosit” de un judiciarist

Tot el a mai spus că la bar a stat vreo două ore, timp în care a jucat biliard cu prietenul barmaniţei. În iunie 2006, împricinatul a fost supus testului cu poligraful, pe care nu l-a trecut, iar nivelul suspiciunilor a crescut. Anchetatorii simţeau că-l au pe autor în mână, dar nu aveau cu ce-l agăţa, cum se zice. Daniel Aurelian Nedelcu a fost reaudiat, ocazie cu care a declarat că, pe 30.12.2011, l-a sunat pe comisarul Iulian Sârbu (la această dată şef al BCCO Piteşti), solicitându-i să-i recomande un avocat. Pe 5.01.2012, la Parchetul Argeş a fost înregistrat denunţul poliţistului, care a susţinut că “după voce învinuitul era cam speriat şi agitat. Ca judiciarist l-am simţit că el este autorul evenimentului despre care vorbea”.

Contradicţii în declaraţii

Au fost audiaţi şi asociaţii suspectului, iar aceştia au declarat că, în pofida celor susţinute de Nedelcu, de regulă încasările se ridicau dimineaţa, când se schimbau turele, nicidecum noaptea. La rândul său, prietenul barmaniţei, Constantin S., zic Nuţu, a afirmat că, în noaptea omorului, Nedelcu a venit singur la local, nu cu soţia, aşa cum acesta susţinuse anterior. Era foarte agitat şi avea stropi de sânge pe haine. S-a dus la baie şi a ieşit având mânecile de la geacă ude, deşi afară nu plouase. Tot martorul zicea că, la un moment dat, l-a auzit pe Nedelcu zicându-i barmaniţei Irina Mariana Ţ. că “i-am dat cu pietroiu-n cap Grecului şi o să vină poliţia să facă cercetări”.

Proces, la limita prescripţiei

După aproape 15 ani de investigaţii, în ianuarie 2013 Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Daniel Aurelian Nedelcu pentru comiterea infracţiunii de omor. Procesul a început cu nici trei luni înainte de a surveni prescripţia. Dacă ancheta ar fi tergiversat şi se împlinea termenul de 15 ani, fapta s-ar fi prescris şi autorul ar fi scăpat de răspunderea penală. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi barmaniţa Irina Mariana Ţ., Maria R., Marcel S. şi Florina S. sub aspectul comiterii infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Anchetatorii susţin că cei patru nu au spus tot ce ştiau în legătură cu crima şi, astfel, au îngreunat cercetările. Dacă va fi găsit vinovat, Nedelcu riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de puşcărie.


COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Ultimele articole din aceeaşi categorie

Turiştii, conduşi de jandarmi la refugiul Salvamont

Turişti rătăciţi pe munte

Jandarmeria Argeş a fost informată telefonic de un bărbat că în timp ce se plimba cu prietena sa pe un traseu montan din munţii Făgăraş, s-au rătăcit
Nori de ploaie deasupra Piteștiului

Atenţionare de vreme rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de fenomene meteo care pot fi periculoase.
Descindere cu mascaţi la Poiana Lacului

Mascaţii au răscolit trei comune din Argeş

În căutarea hoţilor de produse petroliere, trupele speciale au efectuat 33 de percheziţii la Bascov, Băbana şi Poiana Lacului.
Maşini scumpe, drumuri proaste

Microbuze şcolare avem. Şoferi, bani, drumuri ne mai trebuie!

Microbuzele sunt noi, şcoala încă n-a început, deci toate-s bune şi frumoase. Numai că pentru fiecare primărie şi consiliu local, fericite cu câte un astfel de microbuz, problemele abia încep.
Hidrobarajul, pregătit pentru utilizare

Hidrobaraje aduse în Argeş

Prin proiectul "Managementul integrat al fluviului Dunărea", Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a primit 500 m de hidrobaraje utilizabile în situaţii de urgenţă provocate mai ales de inundaţii.
Samsung Galaxy S III

Galaxy S III, un telefon… acceptabil

Samsung Galaxy S III, apărut în anul 2012, este un proiect reuşit al celor de la Samsung, dispozitivul având o gamă largă de funcţii.
Cimitirul a fost sfinţit de un sobor de preoţi

Un nou cimitir public la Mioveni

La sfârşitul săptămânii trecute, Biserica "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Mioveni şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej a avut loc şi slujba de sfinţire a noului Cimitir Public, situat pe strada Egalităţii.
Ioan Rodoş

Târg cu produse din Argeş şi Muscel la Ministerul Agriculturii

În perioada 23-24 august , Ministerul Agriculturii va găzdui un nou târg dedicat producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice, intitulat "Zilele Argeşului şi Muscelului".
Victima, recuperată de jandarmii montani

Adolescentă salvată de jandarmi dintr-o râpă

În jurul orei 2,30 a dimineţii de ieri, un bărbat a sunat la 112 anunţând că, în timp ce se plimba pe Transfăgărăşan împreună cu prietena sa, aceasta a alunecat şi a căzut într-o râpă de unde nu mai poate ieşi.
Pruncul, preluat de echipajul SMURD Bucureşti

Nou-născut din Câmpulung, trimis cu elicopterul la Bucureşti

Un nou-născut care suferea de detresă respiratorie a fost transportat la Bucureşti cu elicopterul SMURD.