Piteştean judecat pentru crimă după 15 ani

• Articol scris de: Data publicării: 21.06.2013
  • Cadavrul a fost trimis la morgă

    Cadavrul a fost trimis la morgă

  • Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

    Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

Cadavrul a fost trimis la morgă

Cadavrul a fost trimis la morgă

Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

Criminaliştii verifică toate urmele descoperite

În prima lună a acestui an, un bărbat din Piteşti a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor. Procesul a început după 15 ani de la săvârşirea crimei şi cu doar trei luni înainte de a interveni prescripţia.

Cadavrul de lângă bloc

În noaptea de 25 martie 1998, pe spaţiul verde din apropierea blocului T5 de pe strada 1 Decembrie 1918 din cartierul piteştean Găvana III a fost descoperit trupul fără viaţă al unui bărbat. Pe jumătate dezbrăcată, victima zăcea pe un palton îmbibat de sânge, având leziuni de violenţă la cap. La locul evenimentului s-au deplasat echipa operativă a Poliţiei Argeş şi un procuror criminalist de la Parchetul judeţean, iar cadavrul a fost trimis la morgă unde a fost autopsiat. Medicii legişti au stabilit că moartea fusese violentă şi s-a datorat unei hemoragii craniene cu dilacerare cerebrală şi fracturi de boltă craniană. De asemenea, s-a constatat că, în momentul când a fost ucisă, victima, identificată ca fiind Stavros Sacas, cetăţean grec în vârstă de 62 de ani, domiciliat în blocul 23A din Găvana III, era în stare de ebrietate şi avea în sânge o alcoolemie de 1,15 la mie.

Primele suspiciuni

Din primele verificări a rezultat că în seara de 24 martie 1998, Sacas, cunoscut şi sub numele de Grecu’, a consumat alcool la un restaurant căruia locuitorii cartierului îi ziceau “La umbreluţe”, a avut un conflict cu un client, iar la miezul nopţii a plecat spre casă. O oră mai târziu a fost descoperit fără viaţă, iar anchetatorii au demarat investigaţiile. Pentru început s-a stabilit că localul precizat aparţine lui Daniel Aurelian Nedelcu (acum în vârstă de 45 de ani) şi asociaţilor săi Marian D. şi Cătălin A. S-a stabilit că exact în seara crimei Nedelcu a fost în vizită la o familie din blocul T5, lângă care fusese descoperit cadavrul. Audiat pe 26.03.1998, Nedelcu a declarat că de la familia vizitată a plecat la restaurant împreună cu soţia ca să ridice încasările şi că în dreptul străzii care duce către Spitalul Judeţean s-a întâlnit cu Sacas, care era beat şi nu avea urme de lovituri. Acesta este momentul în care asupra lui Nedelcu au început să planeze primele suspiciuni.

“Mirosit” de un judiciarist

Tot el a mai spus că la bar a stat vreo două ore, timp în care a jucat biliard cu prietenul barmaniţei. În iunie 2006, împricinatul a fost supus testului cu poligraful, pe care nu l-a trecut, iar nivelul suspiciunilor a crescut. Anchetatorii simţeau că-l au pe autor în mână, dar nu aveau cu ce-l agăţa, cum se zice. Daniel Aurelian Nedelcu a fost reaudiat, ocazie cu care a declarat că, pe 30.12.2011, l-a sunat pe comisarul Iulian Sârbu (la această dată şef al BCCO Piteşti), solicitându-i să-i recomande un avocat. Pe 5.01.2012, la Parchetul Argeş a fost înregistrat denunţul poliţistului, care a susţinut că “după voce învinuitul era cam speriat şi agitat. Ca judiciarist l-am simţit că el este autorul evenimentului despre care vorbea”.

Contradicţii în declaraţii

Au fost audiaţi şi asociaţii suspectului, iar aceştia au declarat că, în pofida celor susţinute de Nedelcu, de regulă încasările se ridicau dimineaţa, când se schimbau turele, nicidecum noaptea. La rândul său, prietenul barmaniţei, Constantin S., zic Nuţu, a afirmat că, în noaptea omorului, Nedelcu a venit singur la local, nu cu soţia, aşa cum acesta susţinuse anterior. Era foarte agitat şi avea stropi de sânge pe haine. S-a dus la baie şi a ieşit având mânecile de la geacă ude, deşi afară nu plouase. Tot martorul zicea că, la un moment dat, l-a auzit pe Nedelcu zicându-i barmaniţei Irina Mariana Ţ. că “i-am dat cu pietroiu-n cap Grecului şi o să vină poliţia să facă cercetări”.

Proces, la limita prescripţiei

După aproape 15 ani de investigaţii, în ianuarie 2013 Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Daniel Aurelian Nedelcu pentru comiterea infracţiunii de omor. Procesul a început cu nici trei luni înainte de a surveni prescripţia. Dacă ancheta ar fi tergiversat şi se împlinea termenul de 15 ani, fapta s-ar fi prescris şi autorul ar fi scăpat de răspunderea penală. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi barmaniţa Irina Mariana Ţ., Maria R., Marcel S. şi Florina S. sub aspectul comiterii infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Anchetatorii susţin că cei patru nu au spus tot ce ştiau în legătură cu crima şi, astfel, au îngreunat cercetările. Dacă va fi găsit vinovat, Nedelcu riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de puşcărie.

URMĂTORUL ARTICOL

COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Ultimele articole din aceeaşi categorie

Drob de miel

Reţete tradiţionale de Paşte

Reţete tradiţionale de Paşte: drob de miel, friptură de miel la cuptor, pască.
Carmen Dima, meteorolog previzionist la minicentrul de prognoză meteo Piteşti

Se restrâng ploile de Înviere

Până sâmbătă se menţine instabilitatea atmosferică, iar temperatura aerului va avea, în general, maxime între 8 şi 15 grade Celsius şi minime între 4 şi 8 grade Celsius.
Program special în marile magazine

Program special de Paşti în magazinele din Piteşti

În prima zi de Paşti, marile magazine din Piteşti sunt închise.
Iulian Miu, primar Ungheni

Să nu uităm să ne rugăm!

Primarii comunelor Ungheni, Căteasca şi Vultureşti de împărtăşesc gândurile în preajma sărbătorilor pascale.
Dumitru Ciobanu

Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii, finalizate

Administraţia Naţională "Apele Române" şi Institutul Naţional de Gospodărire a Apelor au finalizat hărţile de hazard şi de risc la inundaţii, obligaţie europeană pe care România, ca stat membru UE, şi-a asumat-o.
Piaţa Ceair

Contrabandiştii din Ceair: “E păcat să fumezi în Săptămâna Mare!”

Contrabandiştii din Piaţa Ceair se feresc de păcate în Săptămâna Mare şi, mai mult, dau sfaturi în acest sens, recomandându-ne să nu fumăm, iar în loc de ţigări mai bine să cumpărăm verdeţuri.
Iepuraşi în Piaţa Primăriei

Iepuraşi în Piaţa Primăriei

Ieri, în Piaţa Primăriei au fost amplasate un iepure gigant cu ouă colorate în braţe (simboluri ale Paştelui), precum şi o construcţie destinată celor mici.
Aspect de la ceremonia de plecare în Afganistan

Instructori piteşteni, repatriaţi din Afganistan

Azi, începând cu ora 11, la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" va avea loc ceremonia de sosire din teatrul de operaţii Afganistan a echipei de instructori, rotaţia a XXI-a, care în urmă cu şase luni a plecat în misiune.
Braconierii periclitează fauna din fondurile de vânătoare

Prins la braconaj cu capcane

Lucrători ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au acţionat, împreună cu agenţi ai Secţiei de Poliţie Rurală Poiana Lacului şi cu reprezentanţi ai AJVPS Argeş, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului cinegetic.

Pastramagiii au făcut-o de… oaie

Ieri, lucrători ai Secţiei 2 Poliţie Piteşti au acţionat în Piaţa Găvana pe linia prevenirii şi combaterii actelor de evaziune fiscală şi comerţ stradal neautorizat.