“Rabla” a demarat cu… frâna trasă

• Articol scris de: Data publicării: 11.06.2013
  • Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

    Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

Nemulţumiţi, oamenii se învârt printre vechile maşini

După vreo două luni de amânare, mult trâmbiţatul şi aşteptatul Program “Rabla” 2013 a debutat ieri. Asta e un fel de a spune pentru că, în realitate, “Rabla” nu doar că a demarat cu frâna trasă, ci s-a şi terminat înainte de a… începe.

Tentant, dar… rupt de realitate

Chiar dacă nu mai e aceeaşi nebunie din anii ateriori, când cozile de rable se întindeau pe kilometri întregi, asta nu înseamnă că lipsesc cei care doresc să caseze maşina veche. Mai ales că, anul acesta, prima de casare se ridică la 6.500 lei (echivalentul a 1.500 euro), sumă considerată suficientă ca avans pentru achiziţionarea unui autoturism nou. Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) au precizat că vor fi distribuite 17.000 tichete valorice pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 pentru instituţii publice şi că în prima etapă colectorii validaţi (Remat-urile) vor primi doar maximum 25% din tichete. În acest context, faţă de anii trecuţi programul se anunţa extrem de tentant, dar într-o singură zi s-a dovedit a fi complet rupt de realitate.

Prevedere nejustificată

N-am înţeles de ce AFM a prevăzut epuizarea tichetelor (voucherelor) drept condiţie obligatorie pentru suplimentarea acestora. În opinia noastră o astfel de condiţie este nejustificată din moment ce, din experienţa anilor anteriori, se ştia cât se poate de clar că oferta este mult prea mică în comparaţie cu cererea. Dovada este că, ieri, la poarta Remat-ului de la Calea Depozitelor era afişat un anunţ în care se preciza că nu mai sunt tichete. Nici nu aveau cum să fie din moment ce, după cum am aflat ulterior, unităţii i se repartizaseră doar… 16 vouchere (celor şase colectori validaţi din Argeş revenindu-le în total 126 tichete). Nimeni nu ştie ce au avut în vedere oficialii AFM când au eşalonat derularea programului pe etape şi ce criterii au luat în consideraţie în momentul stabilirii numărului de bonuri valorice care trebuie tipărite.

Nemulţumiri pe toată linia. Şi?…

… Şi degeaba pentru că realitatea este cea pe care am constatat-o la faţa locului. Reprezentanţii unităţii, chiar dacă nu-şi exprimă deschis nemulţumirea, nu comentează şi ridică din umeri spunând că asta-i situaţia. Nemulţumiţi erau şi cei vreo 10 cetăţeni veniţi să-şi predea rablele care s-au trezit în situaţia de a rămâne cu ele. În lipsa unor explicaţii, aşteptau pe la umbra boscheţilor sperând că cineva îi va băga în seamă. “Toată chestia asta, spunea unul dintre ei, e praf în ochii proştilor. La mijloc sunt interese de care din nou vor profita şmecherii. Aici sunt şi maşini rămase de anul trecut, e şi o listă cu vreo 25 de oameni şi tot n-au apucat tichet. Păi ce şanse mai avem noi? Cel mai bine era ca programul să se deruleze o dată, nu în etape, care nu ştim când şi dacă vor mai avea loc. Dacă s-ar fi distribuit toate tichetele, ştiam de la început dacă avem sau nu şanse şi n-am mai fi pierdut timpul ca proştii pe-aici”.

În zilele următoare vom încerca să aflăm care e situaţia şi pe la alţi colectori argeşeni, dar încă de pe acum bănuim că starea de lucruri este aceeaşi, întrucât, cel puţin potrivit AFM, numărul tichetelor a fost distribuit egal către toate Remat-urile.

URMĂTORUL ARTICOL

1 comentariu
  1. nouatigaraelectronica pe 11.6.2013:

    :)))

COMENTEAZĂ ARTICOLUL!

Comentariile necesită aprobarea unui administrator, care NU este autorul articolului.
Pentru ca opinia dvs. să fie publicată pe site-ul ziarulargesul.ro, evitați limbajul licențios!
Redactorii și administratorii site-ului ziarulargesul.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile ce apar pe această platformă media. Comentariile exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor şi nu ale Redacţiei. Redacţia Ziarului "Argeşul" nu oferă garanţii pentru lipsa de acurateţe a comentariilor postate de cititori, pentru mesajele incomplete, inutile sau pentru orice informaţii prezentate în comentarii.

Ultimele articole din aceeaşi categorie

Prospecţiuni...

(Şi) La Vedea se caută pe… şest gaze de şist?

O localnică din comuna Vedea ne-a sunat disperată la redacţie ca să reclame o întâmplare demnă de filmele SF, "cu maşini uriaşe, cutremur pe uliţă, mufe plantate pe tarlaua de porumb şi oameni apărând ca... din pământ".
Carnea din pieţe, la control

Protecţia Consumatorilor lucrează şi de Paşte

Comercianţii din Argeş au primit amenzi usturătoare din partea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor care a înăsprit controalele din pieţe şi din magazine în preajma sărbătorilor.
Biserica Armeană din Piteşti

S-au întâmplat minuni la Biserica Armeană din Piteşti

Biserica Armeană "Sf. Garabed" are, acum, un preot paroh permanent. Acesta este Hetum Tarverdyan şi va ţine toate slujbele în limba armeană.
Sinagoga din Piteşti

Astăzi are loc masa festivă de Pesah (Paştele evreiesc)

Prin Paşte, creştinii sărbătoresc Învierea lui Hristos, iar evreii celebrează eliberarea din robia egipteană.
Noni Pană

Kokoretsi şi kalitsounia, delicii greceşti în meniul pascal

Cum petrece sărbătorile pascale comunitatea greacă din Piteşti?
Biserica Sf. Vineri Piteşti

Deniile încep la ora 18

În Săptămâna Patimilor, Deniile ne vorbesc despre suferinţele îndurate de Mântuitorul Iisus Hristos pentru răscumpărarea neamului omenesc. În bisericile din Piteşti slujbele încep la ora 18.
Loganul distrus aproape complet

Accident cu şapte răniţi pe autostradă

Un grav accident de circulaţie s-a produs luni seară pe autostrada Piteşti-Bucureşti, iar evenimentul s-a soldat cu rănirea a şapte persoane, dintre care trei copii.
Escrocii bat din nou la uşile argeşenilor

Escrocii bat din nou la uşile argeşenilor

Ţinând un colet în mână, escrocii susţin că ar aparţine unui vecin care nu e acasă şi solicită contravaloarea pachetului, urmând ca victima să-şi recupereze banii de la aşa-zisul destinatar.
Parcare în Piteşti

Nu mai au răbdare cu parcările de la blocuri

Autorităţile locale din Piteşti sunt asaltate cu sesizări şi cereri de la locatari din tot oraşul care vor neapărat să obţină locuri de parcare cu taxă.
Unul dintre condamnaţi intrând pe poarta poliţiei

Lotul Permiselor s-a predat

Ieri, la Poliţia Judeţeană Argeş au fost primite, oficial, 18 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe numele inculpaţilor din dosarul "Mafia permiselor".